Ida-Tallinna keskhaigla otsustas eelmisel aastal hakata ostma kulukat magnetresonantstomograafiateenust ilma igasuguse vastava kogemuseta, äsja asutatud ettevõttelt, kuigi läbirääkimisi alustas ning pidas hoopis pikaajalise koostööpartneriga.

Idee osta erisuguste haiguste diagnoosimiseks vajalik tomograaf käis haigla juhtkonnale ülemöödunud aastal väidetavalt välja OÜ Mammograaf, kes on haigla radioloogiakliiniku tööd hallanud mitu aastat. “Kuna haiglas on suur ruumipuudus, siis jõudsime kokkuleppele, et me ostame mobiilse tomograafi ning seame selle üles haigla kõrval konteineris,” rääkis Mammograafi juhataja Theo Raudsepp ning lisas, et kuna kogu projekt oleks ettevõttele maksma läinud üle 20 miljoni krooni, siis oli ka vajalik, et haigla kinnitaks teenuse ostmise valmidust.

“Märtsis alustasimegi Philipsiga läbirääkimisi, et selline seade osta. Ühtäkki aga ei soovinud keskhaigla meiega sellel teemal edasi suhelda,” ütles Raudsepp. Kuna haigla huvi kadus, ent Mammograaf oli tellimuse Philipsile esitanud, otsustas ettevõte Raudsepa sõnul riske hajutada ning sõlmis lepingud mitme väiksema haiglaga. “Praegu sõidabki see seade treileril Pärnu, Viljandi, Ida-Virumaa ja Tallinna vahet.”

Huvitaval kombel otsustas haigla tomograafiateenust siiski ostma hakata, kuid hoopiski firmalt Overall Medicals. Ettevõte asutati mullu suve hakul ning praeguse omaniku, Canoni kontoriseadmete importimise poolest tuntud Overall Eesti valdusesse jõudis augusti alguses.

Ida-Tallinna keskhaigla arendusjuht Peeter Ross lausus, et haiglat ei rahuldanud Mammograafi pakutud mobiilne seade. “Meil on vaja, et see aparaat oleks kogu aeg oma koha peal. Praeguse mobiilse seadme puhul ei tea ma, millal see on hoopis Kohtla-Järvel ja millal Viljandis,” ütles Ross.

Kuidas haigla ühtäkki kogenud ettevõtte kõrvale uue pakkuja leidis, Rossile ei meenunud. “Nemad kindlasti pakkusid meile võimalust seda aparaati kasutada. Mina vaatan turuolukorda, kus haiglal on võimalik osta ühest või teisest kohast,” rääkis Ross.

Valus kaotus?

Raudsepa sõnul aga oleks ka Mammograaf heal meelel pakkunud just statsionaarset teenust. “Aga nii kaugele me ei jõudnudki, sest Ross lihtsalt ütles, et ei garanteeri meile mitte mingis mahus teenuse ostmist ei suuliselt ega kirjalikult. Seetõttu olimegi sunnitud teisi turge ehk haiglaid otsima hakkama.”

Overall Medicali ja selle emaettevõtte Overall Eesti juhatuse esimees Märt Haamer ütles, et ettevõte on plaaninud meditsiiniturule minna juba mitu aastat. “See konkreetne projekt sai alguse umbes aasta tagasi, kui tegelesime Ida-Tallinna keskhaigla haiguslugude digiteerimisega. Umbes sellel ajal küsis haigla juhtkond, kas me oleks valmis hakkama nende partneriks tomograafiahankes,” rääkis Haamer. Teise ettevõtte pahameelt ei osanud Haamer selgitada: “Ehk on tegu seni monopoolset seisundit nautinud ettevõtte esimese valusa kaotusega.”

Haameri sõnul plaanib ettevõte hakata haiglatele pakkuma ka teisi teenuseid, näiteks võtta kasutusele seni Eestis puuduvad digiröntgeniaparaadid.

Ametlikult esitleb haigla uut tomograafi järgmisel nädalal.

Eestis on puudu veel kümme tomograafi

•• Lõuna-Eestis on oma magnetresonantstomograafiaseade ainult Tartu ülikooli kliinikumil, Tallinnas aga kasutatakse kaheksat sellist masinat.

•• “MRT-seade on väga tänuväärne, sellega saab diagnoosida väga paljusid haiguseid ilma inimest kiiritamata. Sellega saab uurida näiteks inimese närvisüsteemi, luu- ja lihaskonda, eesnääret, maksa, sapiteed, kõhunääret,” loetles TÜ kliinikumi radioloogiateenistuse direktor Aadu Simisker.

•• Simiskeri sõnul on Eesti turg vajaliku hulga MRT-seadmetega  katmata. “Kui kümme masinat veel juurde tuleks, siis oleks Eesti enam-vähem kaetud. Meie eesmärk on MRT-de arvel vähendada kompuutertomograafuuringute arvu, et vähendada elanike kiirguskoormust,” rääkis ta.

•• Simiskeri sõnul annab MRT-uuringute nõudlusest tunnistust see, et kliinikus uuringule pääsemiseks peab järjekorras ootama poolteist kuud, kusjuures masin töötab esmaspäevast pühapäevani kella 8–20.

•• Haigekassa kehtiva hinnakirja järgi maksab üks MRT-uuring 1430–2908 krooni.