Tallinnas 20. augustil avatav Vabaduse väljak saab praegu viimast lihvi. Lõpetada on veel osa maa-aluseid töid: luua mõned vaheseinad, paigaldada lõplikult kommunikatsioonid. Et väljaku all peaks hakkama keema vilgas elu, otsib linn sinna praegu mitut teenindajafirmat.

Homme lõpeb parklaoperaatori ja maa-aluste hooldustööde tegija leidmise tähtaeg, reedel peavad oma pakkumistega lagedale tulema kohvikupidajad.

„Kuulutasime esimese konkursi välja 22. juunil, kuid siis ei laekunud ühtegi pakkumist,” rääkis otsingutest Ivar Lindpere, väljakut haldama hakkava munitsipaalettevõtte Tallinna Tööstuspargid juht. Möödunud nädala algul luhtunud konkursi järel aga kuulutati kohe välja järgmine üsna lühikese tähtajaga pakkumisvoor.

Lindpere sõnul tuleb tegutseda kiiresti, sest vastasel juhul ei ole väljaku avamise ajal augustis kohvikut veel olemas. „Avaldasime kuulutused lehtedes ja saatsime sel korral ka oluliselt enamatele kohvikupidajatele meilid,” märkis ta, suhtudes uude katsesse siiski lootusrikkalt. „Mitmed huvilised on siiski juba täna (reedel – toim.) ühendust võtnud.”

Maa-alune kohvik

Vabaduse väljaku alla peaks Tallinna Tööstusparkide kujutluse järgi tulema pisut üle 200-ruutmeetrine kohvik-bistroo, kuhu mahuks kümmekond neljakohalist lauda. Seal tegutsema hakkav firma võiks kohapeal küpsetada saiakesi, terve köögi jaoks ruumi aga ei jätku, mistõttu ei ole lootust sealt päris restoranitoitu saada.

Viieks aastaks välja üüritava pinna eest tahab Tallinn saada vähemalt 24 300 krooni kuus. Klientide puudust haldaja hinnangul olla ei tohiks, sest väljakualusest käib läbi hulk parkijaid ja lisaks aastas umbes 60 000–70 000 samasse rajatava Ahhaa teaduskeskuse külastajat ja noortekeskuses käijat. Ahhaa- ja noortekeskus rajatakse 800 ruutmeetrile Kaarli puiestee sõiduradade vahelise ala alla.

136-kohalise maa-aluse tasulise parklaga võib opereerima hakata üks linnas juba parkimist korraldavaid suuri firmasid. Nii parkla- kui ka hooldusteenuste pakkuja otsimiseks kuulutati välja riigihange. Seda korraldava Hangete Korraldamise Mittetulundusühingu juht Tom Annikve sõnas, et mõlema lepingu vastu on juba piisavalt huvi tuntud.

Kaarli puiestee avatakse selle nädala lõpus

•• Juba möödunud aasta oktoobrist suletud Kaarli puiestee saab lõpuks valmis ja avatakse liiklusele sel nädalavahetusel.

•• Vabaduse väljaku uuendamise projektijuht Tõnu Sahtel märkis, et laupäeval ja pühapäeval oli piisavalt hea ilm ning Kaarli puiestee asfalteerimistööd said tehtud.

•• Tallinna kommunaalameti juhataja asetäitja Peep Koppel ütles, et juuli lõpus annab linn Ahhaa teaduskeskusele ja noortekeskusele üle valmis ruumid Kaarli puiestee all.

•• Nii saavad keskused hakata tegema ettevalmistusi, et väljaku avamisega üheks ajaks valmis jõuda.

•• Teisi maa all tegutsevaid ettevõtteid nii kiiresti tööle ei lasta. „Nende ettevalmistusaeg on lühem. Kui neile jääb ka nädal, siis peaksid nad suutma hakkama saada,” arvas Koppel.

•• Vabaduse väljaku ümberehituseks pidi projekteerimisaegse arvestuse järgi kuluma 390–440 miljonit krooni. Ehitushinnad on aga langenud ja projekt oluliselt muutunud, mistõttu kujuneb projekti kogumaksumuseks Koppeli hinnangul umbes 285 miljonit krooni.