Jõelähtme valda Muuga sadama külje alla Aviles Grupi plaanitav konteinerite sortimisjaam tekitab Uusküla elanikes kõhedust. Rahvas kardab selle tulekuga kaasnevat ehitus- ja liiklusmüra suurenemist.

Nuudi tee läheduses elav Tõnis Tuuder nentis, et juba praegu häirib paljusid sadamaga seotud auto- ja raudteeliiklus ning teistest ettevõtetest ümbruskonda leviv müra. „Ei kujuta ettegi, mis siis veel toimuma hakkab, kui Nuudi tee äärde kerkib suur sorteerimisjaam,” sõnas Tuuder.

Tuuderi arvates võiks müra-probleemi eos vältida, kui enne ehitustegevuse algust rajada küla kaitseks Nuudi tee äärde müratõkkesein.

Jõelähtme valla arengu ja planeerimisosakonna juhataja Priit Adler ütles, et selle piirkonna kohta on tehtud mitu mürauuringut. Nende põhjal teadis ta välja tuua, et praegu liigub Nuudi teel keskmiselt paarküm-mend autot tunnis. „Uuringu kohaselt jääb praeguse liiklustiheduse juures müratase napilt lubatud normi piiresse,” ütles Adler.

Müramodelleerimise prognoos näitas, et uue sortimisjaama käivitamisel kasvaks liiklustihedus keskmiselt kuuekümne autoni tunnis ja sellega kaasnev müra muutuks probleemiks.

Raha napib

Ühtlasi nentis Adler, et peale Aviles Grupi kavandatava jaama plaanitakse piirkonda veel teisigi suuremaid arendusi, kuid sellist uuringut, mis nende müra koosmõju hindaks, tehtud pole. Omavalitsusel napib raha.

Adler viitas, et välisõhu kaitse seaduse kohaselt vastutab müra eest müraallika omanik. Kuna Nuudi tee kuulub Tallinna Sadamale, peab tema sõnul ka ettevõte müra vastu midagi ette võtma: ehitama tee äärde müra-tõkkeseina või piirama liiklemise kiirust ja  aega.

Tallinna Sadama avalike suhete juht Sven Ratassepp märkis, et müraga seotud vastutust vald sadamaettevõtte kaela sokutada ei saa. „Tõsi, see tee on meie ehitatud, kuid see on üldkasutatav ning avatud avalikule liiklusele. Omanikuna ei saa meie ju teed sellepärast kinni panna, et meie poolt mittearendatava sorteerimisjaama tõttu tekib piirkonda lisamüra,” rääkis Ratassepp.

„See on ikka arendaja ja valla omavahelise kokkuleppe küsimus,” ütles ta kindlalt.