Neljapäeval otsustasid metsamehed sulgeda metsad Ida-Virumaal, kuna seal on tänavuse viimase kuivaperioodi ajal põlenud mets juba mitmes kohas.

Metsad on inimestele suletud alates 24. juulist ja avatakse uuesti pärast vihma, mis likvideeriks ohu, ütles metsaameti metsavalve peaspetsialist Mait Tint.

Ida-Virumaal on kokku umbes 70 000 hektarit riigi metsamaad. Praegusel kuival ajal võib tuli lahti minna igast väiksest sädemest ja juhul, kui abi kiirelt ei saabu, levida kõikjale, märkis Tint.

"Seetõttu on parem, kui inimesed metsas ei käi," sõnas Tint.

Metsa pääseb eriloa alusel, mida on võimalik saada kohalikust metskonnast. Tindi sõnul antakse lubasid kõigile, kellel on tungiv põhjus metsa minekuks.

Keelust üleastujaid võib karistada kohapeal rahatrahviga viie kuni kümne päevapalga ulatuses, kuid juhul, kui inimene ei soovi tasuda kohapeal, tehakse talle haldusõiguserikkumise protokoll. Sellisel juhul on võimalik määrata rahatrahv kuni 50 päevapalga ehk 1400 krooni ulatuses.

Valge Daami aknad on remondis

Haapsalu piiskopilinnuse kabeli akendel, millele kuuvalgetel öödel tavaliselt ilmub Valge Daam, vahetatakse klaase.

"Klaasivahetuseta oleks Valge Daam ilmumata jäänud," ütles koguduse juhatuse esimees Madis Kütt ajalehele Lääne Elu. "Juba austusest daami vastu tuli see töö ära teha," lisas ta.

Viimase restaureerimise ajal pandi akendele värviliste klaaside asemel õlivärviga kaetud klaasid ning värv oli juba maha kooruma hakanud. Värvilised klaasid aitavad Valge Daami kujul välja joonistuda, ütles Kütt.

Punast vitraazhklaasi paigaldavad Parila Klaasi töömehed. Töö on keeruline, sest akendele pääseb ligi vaid tõstukiga, aknaraamid on mädad ja klaasitükke on raske keerulise kuju järgi tahvlist välja lõigata.

Haapsalu linnavalitsuse kommunaalnõuniku Heino Tamme sõnul maksab Valge Daami remont esialgse arvestuse kohaselt 4400 krooni.

Jaagupipäev poolitab suve

Rahvakalendri järgi oli eilseks pool suve mööda saanud, sest juuli 25. päev on jaagupipäev, mis eesti rahvakalendri järgi on suve poolitaja.

Heinateoaeg peaks jaagupipäeval olema lõppenud ja lõikusaeg algamas. Arvatakse, et kui jaagupipäeval on udu, tähendab see head kartulisaaki. Kui jaagupipäeval on kuulda käo kukkumist, võib loota pikka ja ilusat sügist.

Ruhnu vald tahab luua looduspargi

Ruhnu saare rannikualadele suvemaju ihkavate uusrikaste talitsemiseks ja turiste meelitava looduse kaitseks tahab Ruhnu vallavalitsus luua looduspargi.

Ruhnu vallavolikogu esimees Priit Meerits ütles ajalehele Oma Saar, et looduspark annab kindlust, et saare loodus ja rannikualad meelitavad ka tulevikus turiste kohale. Samas on looduspargil seaduslik jõud, mis keelab rannaaladele ehitada.

Loodusparki on Ruhnu vallavalitsus juba aastaid üritanud luua, kuid senised katsed on Meeritsa sõnul jäänud vaid juttude tasemele. Möödunud nädalal andis vallavolikogu looduspargi rajamiseks oma toetuse.

Volikogu esimees ütles, et pargi rajamisega on nõus saarel suvitavad ruhnurootslased. 1. augustini ootab vald ka saareelanike poolt- või vastuhääli.

Kuigi Ruhnu vallavolikogu on looduspargi loomiseks oma heakskiidu andnud, peab vald veel pöörduma Saare maavalitsuse keskkonnaosakonna ja keskkonnaministeeriumi poole.

Baltic News Service/ETA