Terrorism on muutunud meedias pea igapäevaseks teemaks. Delfi TV uus dokumentaalsari "Vaade terrorile" püüab selgitada, mis on tänapäeval terrorism. Esimeses osas räägivad Sisekaitseakadeemia julgeolekuekspert Ramon Loik ja Kaitsepolitsei büroo juht Andres Kahar terrorismi olemusest ning ajaloost.

Inimeste ajaloomälus on ehk suurimaks juhtumiks ohvriterohke New Yorgi kaksiktornide rünnak 2001. aastal. Eelmisel kümnendil ehmatasid meid pommiplahvatused Euroopa suurlinnades Madriidis ja Londonis, Norras Utøya saarel toimunud massimõrv. Alles hiljuti meenutasime toetusavaldustega Pariisis, Brüsselis ja Nizzas hukkunuid.

Kuid terrorism ei ole vaid läänemaailma mure. Rahvusvahelisse terrorismi andmebaasi on alates 1970. aastast tehtud rohkem kui 150 000 sissekannet rünnakutest üle maailma.

Ent just Lääne-Euroopas toimunu on pälvinud kõige enam meie avalikkuse tähelepanu, ehkki – vastupidiselt laialt levinud arvamusele – on Euroopas viimastel aastakümnetel terrorismiohvrite arv hoopis vähenenud. Vaata graafikut!

Dokumentaalsarjas on kasutatud avalikke allikaid ja vastava viitega meediaväljaannete materjali.

Toimetaja: Maarja Pakats; reporter: Urmas Jaagant; kaamera, režii ja montaaž; Kadri Nikopensius; heli: Dmitry Natalevich.