Vabaduse väljakule uue näo andmine ei saa alata enne kui kuu aja pärast, sest üksi riigihankekonkursi korraldamine ümberkujundaja leidmiseks võtab vähemalt nii kaua aega, teatas kommunaalameti asejuhataja Ain Veltmann. “Vanalinnapäevad on Vabaduse väljaku tööde jaoks väga pahal ajal,” hindas Veltmann. “Linnas on sel ajal palju rahvast, ka väliskülalisi – ja meie siis kaevaks seal samal ajal.”

Küll on Veltmanni sõnul linnal plaanis vanalinnapäevade ajaks vabastada Tallinna peaväljak autodest. “Ilmselt piirdub ümberkorraldus esialgu liiklusmärkide ülespanekuga,” lausus ta.

Linnaametid on jõudnud kokkuleppele, et linnaeelarves Vabaduse väljaku ümberkujundamiseks ette nähtud kahe miljoni krooni eest peaks peaasjalikult uuendama väljaku lagunenud kõnniteed ning Jaani kiriku ümbruse.

“Plaanis on katta kõnniteed unikiviga, mis on kvaliteetne, ilus ja kallis,” rääkis Veltmann. Unikivikate on ka linnavalitsuse majaesisel. Enne konkursi tulemuste selgumist pole teada töö hind, kuid Veltmanni hinnangul võib see küündida 1,8 miljoni kroonini.

Kui konkurss jõuab samale tulemusele ja üle jääb vähemalt 200 000 krooni, siis saaks kommunaalameti asejuhataja sõnul üle katta Vabaduse väljaku asfaldi. “Paraadi ajal on ikka tükk tegemist, et presidenti märjaks ei pritsitaks,” rääkis Veltmann, “sest asfalt on suure liikluskoormuse all kohati päris korralikult vajunud, nii et kogunevad lombid.”

23. märtsil lõppes linnavalitsuse konkurss Vabaduse väljaku ümberkujundamise ideede saamiseks. Ehkki arvuka ning lugupeetud osavõtjaskonnaga, ei hinnanud konkursi komisjon ometi ühtegi tööd peapreemia ja täies mahus elluviimise vääriliseks.

Konkursi lõppedes ütles linnapea Ivi Eenmaa, et linnaplaneerimisamet korraldab tänavuste ümberkorralduste paberile panemise teise ja kolmanda koha pälvinud konkursitööde põhjal. Möödunud nädalaks ei olnud Vabaduse väljaku käekäigu kohta midagi selgunud. Linnaametite omavaheline arusaamatus, põhjendas Eenmaa.