"Tellisime allee kohta dendroloogilise hinnangu, kus väga väärtuslikud puud värviti punaseks ja sisemised read olid punased. Ja me leidsime, et pole põhjust puid puutuda. Tee ääres on puud tõesti rohkem kahjustatud, aga kui nad tagasi lõigata, tekiks hästi palju vahvaid nutte, mida ka juured suudaks ära toita," ütles Andres Alver.

Alveri sõnul ei kaalunud töörühm kordagi ka Kaarli puiestee alla parkla rajamist. "Otse Vabaduse väljaku alla on geoloogiliselt tülikas parklat teha, sest ei saa teha hästi sissesõite. Jäi üle Ingeri bastioni äärne serv," ütles arhitekt.

Alveri sõnul toetab ta igati allee allesjäämist. Miks? "Samamoodi võib küsida, miks me otsustasime, et Jaani ja Kaarli kirik võiksid alles jääda. See on kompleksne küsimus. Elevanti tuleb vaadata ikka tervikuna," leidis ta.

Planeeringu järgi laiendatav jalakäijatunnel ei ohusta Alveri sõnul kuidagi puude tervist. "Tunneli sein jääks ikka sinna kus praegu ja tunnel laieneks praegusest masendavast kitsast käigust linna poole. See annaks võimaluse minna mõnusasti üle tee, tekitada juurde kaubanduspinda ja panna mööda trepiastmestikku voolama ka vee või trepi juurde purskama purskkaevud," rääkis arhitekt.

Piret Peensoo