Väljapanekuga mälestatakse rohkem kui kümmet tuhandet inimest, kes olid punaterrori tõttu sunnitud oma kodud jätma ja vägisi Siberisse sõitma, kirjutab Delfi.

Kitsarööpmelise raudtee loomavagun pärineb Pärnumaalt Lavassaare raudteemuuseumist. Tegemist on tolle ajastu iseloomuliku vaguniga, millesarnaseid kasutati küüditatud inimeste transpordiks suurematesse sõlmjaamadesse, kus nad laiarööpmelise raudtee loomavagunitesse tõsteti ja edasi Siberisse saadeti. Vagun asetatakse Vabaduse väljakul raudteerööbastele, mis spetsiaalselt selleks väljapanekuks kohale tuuakse.

1938. aastal Nõukogude Venemaal Gorki nimelises autotehases toodetud veoauto GAZ AAA andis väljapanekul kasutamiseks vanatehnika koguja ja restaureerija härra Raivo Raju. Sarnaste veokite kastidesse aeti püssimeeste valve all küüditatavad inimesed, kel oli oma asjade pakkimiseks tavaliselt vaid paarkümmend minutit.

Lisaks eksponaatidele on 14. juunil Vabaduse väljakul üles seatud eesti-, inglise-, vene- ja saksakeelsed põhjalikud infotahvlid, millel on toodud fotod ja kirjeldused 70 aastat tagasi toimunud sündmustest. Ühes samal päeval Okupatsioonide muuseumis avatava teemakohase näitusega on ka Vabaduse väljaku väljapanek hariva iseloomuga. Seetõttu on külastama oodatud eriti kooliõpilased ja nooremad inimesed, kelle isiklik kontakt 1940. aastate sündmustega jääb juba mitme inimpõlve taha. 1941. aasta 14. juunil küüditati Eestist vägivaldselt Siberisse üle kümne tuhande inimese, kellest paljud surid juba esimestel asumisaastatel vangilaagrites ebainimlikult raske töö, nälja või haiguste tõttu.