Kaitseministeeriumi pressiesindaja Meeli Hunt rääkis Päevaleht Online’ile, et jätkuvalt tegeletakse Vabadussõja võidusamba ristiosaga.

"Praegu on käsil risti valgustuse testimine, mida tehakse Tšehhis," rääkis Hunt, kelle sõnul antakse selleks nii palju aega kui vaja.

Sammast ei ole klaaside kontrollimiseks kilest lahti pakitud. Hundi sõnul on Tšehhi firmaga kokku lepitud, et defektiga klaasplaadid vahetatakse välja. Kuid kuna plaate pole üle vaadatud, siis pole ükski ka väljavahetamisele läinud.

Hundi sõnul Tšehhi firmaga kuni samba üleandmiseni küsimusi lahendada ei ole. Kui sammas on täiesti valmis, siis vaadatakse üldmuljet. Kui ei olda rahul, nõutakse muudatusi.

Praegu ei tehta Vabaduse väljakul tööd samba kallal, vaid tegeletakse väljaku endaga. Parasjagu restaureeritakse maa alt välja kaevatud eskarpmüüre, mis on Hundi sõnul mahukas töö. Samuti paigaldatakse valgustuskaablite drenaažtorusid.

Sammast ümbritsev ala valmib Hundi sõnul mai lõpuks. "Võidusammas on plaanitud avada selle aasta suvel ja selleks ajaks on valmis nii sammas kui teda ümbritsev maa-ala," lisas Hunt.

Samba ligi saab minna 23. juunil, kuid kogu väljak avatakse linnarahvale 20. augustil. Liiklus pääseb Kaarli puiesteele juunis.