Järgmise nädala teisipäevaks peavad võidutöö valinud komisjoni liikmed esitama kirjaliku põhjenduse, seejärel kirjutatakse need kokku ning alles siis avalikustatakse võidutöö autor. “Kuna konkurssi korraldab kaitseministeerium, siis on meist viisakas oodata ära võimalus, kui kaitseministril avaneb võimalus sellel üritusel osaleda,” ütles komisjoni juhtinud peapiiskop Andres Põder.

Teine komisjoni liige, Eesti arhitektide liidu esimees Ülar Mark ei soovinud seoses võidutööga midagi kommenteerida. “Leppisime komisjoni liikmetega kokku, et kommenteerime siis, kui autorid avalikustatakse,” viitas Mark. Selles, et pärast võidutöö ning teise ja kolmanda koha pälvinud töö avalikustamist ei öeldud välja autorite nimesid, pole Marki sõnul aga midagi ebatavalist.

Autor üllatab

Üks väheseid, kes võidutöö autori või autorite nime teab, on kaitseministeeriumi poolt konkurssi korraldanud Reelika Semjonov. “Nii palju võin ma öelda, et kui see nimi avalikuks tehakse, läheb väga põnevaks,” ütles Semjonov. Küsimusele, kas tegemist on siis nii tuntud inimesega, vastas Semjonov, et üldse mitte. “Ta ei ole päris arhitekt, aga üllatus tuleb positiivne,” avaldas ta.

Üks komisjoni liige vihjas, et tema hinnangul on kõigi võidutööde autorid noored inimesed ning neid tuleks otsida just arhitektide seast. Eesti Päevalehele kinnitas eile aga vaid Veronika Valk, et osales konkursil. “Me tegime väga toreda töö, aga see ei saanud kahjuks ühtegi auhinda,” lausus ta.

Konkurss maksis alla miljoni

•• Reelika Semjonov kaitseministeeriumist kinnitas, et Vabadussõja mälestusmärgi konkurss läks maksma alla miljoni krooni ning raha tuli valitsuse reservfondist.

•• Lähteülesande koostas 215 000 krooni eest arhitektide liit. “Vahepeal selgus, et Vabaduse platsil tuleb teha ka arheoloogilisi kaevamisi ning ka selle korraldas 126 000 krooni eest arhitektide liit,” ütles Semjonov.

•• Võidutöö autorid saavad preemiaks 250 000 krooni, teise koha töö autorid 150 000 ning kolmas koht 75 000 krooni. Lisaks kulus mõnikümmend tuhat krooni ka konkursi reklaamiks. “Ükski komisjoni liige tasu ei saanud,” sõnas Semjonov.

•• Komisjoni kuulusid peapiiskop Andres Põder, ministrid Jaak Aaviksoo ning Laine Jänes,    keskerakondlane Küllo Arjakas, riigikogu liige Urmas Reinsalu, Jaan Elken ja Mare Mikkof kunstnike liidust, Ülar Mark ja Andres Alver arhitektide liidust, Tallinna abilinnapea Taavi Aas, vabadusvõitlejate liidu juht Gunnar Laev ning sihtasutuse Vabaduse Monument juhatuse liige Aivar Reivik.