Eile allkirjastasid Eesti kaitseminister Jaak Aaviksoo ja Tšehhi klaasivabriku Sans Souci esindaja Martin Chab lepingu, millega tšehhid võtavad kohustuse projekteerida, valmistada ja 15. oktoobriks püstitada Vabaduse väljakule Vabadussõja võidusammas.

Aaviksoo sõnul maksab Eesti riik tšehhidele 3,39 miljonit

eurot ning hinnale lisandub veel 18% käibemaksu, mis teeb samba maksumuseks kokku 63 miljonit krooni. See aga pole kogu kompleksi hind, sest sammast ümbritseva 3085-ruutmeetrise platsi projekteerimislepinguid pole veel sõlmitud.

“Olen kompleksiga tegelevale meeskonnale teinud ülesandeks, et maksumus jääks alla 100 miljoni krooni,” selgitas Aaviksoo. “Valitsus otsustas kompleksi rahastamise objektide arvelt, millele poleks võimalik enne 2009. aastat raha eraldada.”

Klaasist valmiv vabadusmonument on tekitanud tugeva vastuseisu Eesti arhitektide liidus ning alates eilsest kogutakse internetis allkirju sambavastasele petitsioonile. Eile õhtu kell viis oli sellele allkirja andnud 1900 inimest. Vabadussõja võidusamba vastase allkirjakogumise ühe algataja, kunstiteadlase Katrin Kivimaa sõnul viis aktsioonini asjaolu, et siiani pole valitsusringkonnad vastuhääli kuulda võtnud. “Kahjuks on valitsus kohe pärast konkursi tulemuse avalikustamist kostnud vastuhääli ignoreerinud ning nüüd väidetakse, et pöördumine tuleb liiga hilja,” märkis Kivimaa Eesti Ekspressi võrguväljaandele.

Kõige olulisem võit ajaloos

IRL-i esimees Mart Laar avaldas hämmastust ning nördimust Vabadussõja võidusamba rajamise vastu algatatud kampaania üle. Laar tuletas meelde, et varem on samalaadsete vastuolude tulemusel Vabadussõja võidusamba rajamine korduvalt läbi kukkunud. “Nii pole meil endiselt mälestusmärki, mis tähistaks kõige olulisemat võitu Eesti ajaloos. Ilma selle võiduta ei oleks meil oma riiki ega ilmselt ka võimalust eesti keeles eri protestiavaldustele oma allkirju anda,” sõnas Laar.

Sammas toob kaasa probleeme

Jaak Soans

Sajanditagune monument

Muinsuskaitse meelemuutus

•• Sellised monumendid kuuluvad sajanditetagusesse aega, tänapäeval toob see kaasa vaid poliitilisi probleeme. Tegu on mitte eelmise, vaid isegi üle-eelmise sajandi mälestusmärgiga, ja see poleks isegi siis läbi läinud.

Ma ei saa aru, kuidas muinsuskaitse millegi sellisega üldse nõus oli. Kui toimus eelmine konkurss, ei lubatud Vabaduse väljakule ühtegi vertikaalset objekti, nüüd aga selline meelemuutus.

Oleks aeg idee lukku lüüa

Aivar Reivik

Seitse konkurssi

Toetajaid üle 8000

•• Samba asjus on tehtud juba seitse konkurssi, vaevalt et kaheksas paremat tulemust tooks, lõpuks on aeg idee lukku lüüa. Kui me vaatame monumendi eesmärki – Vabadussõja ausammas –, siis see peabki natuke vanamoeline olema.

Loomeinimesi, kes on monumendi vastu, on kuskil 200, toetajaid aga, kes annetasid raha, on üle 8000. Kunstlikult probleeme tekitada ei ole mõtet.