“Meil on ungarlastega sõpruse ja koostöö leping, me vahetame näitusi, kolleege, kirjavara ja muud. Kaks aastat tagasi käisime meie Ungaris ja nüüd tulid nemad meile,” ütles Eesti Vabaõhumuuseumi teadussekretär Maret Tamjärv.

LASTEKESKSED UNGARI PÄEVAD. Kolmel päeval kella kümnest hommikul kuni neljani pärastlõunal saab vaadata ungarlaste tantse, mänge ja näitust “Laste maailm Ungaris”. Samuti tulevad esinema “Lajta” folklooriansambel, käsitöömeistrid ja Ungari muuseumi pedagoogid.

“Programm on väga lastekeskne, selles ansamblis, mis esinema tuleb, on noored ja lapsed, kes on pärit Loode-Ungarist, kus külades ongi elav rahvatraditsioon. Nad näitavad laste ja karjaste mänge, täiskasvanuks saamisega seotud kombeid ja muud meelelahutust,” ütles Tamjärv.

Ansambel tutvustab eri vanuses laste ja noorukite mänge ja meelelahutust, näiteks väikeste laste tantse ja mänge ning tulevase elukaaslase valimisega seotud ennustusi ja kombeid.

Ungari vabaõhumuuseumi avalike suhete direktor Maria Kaldy sõnul on Ungaris praegu oma kultuur moes, paljud õpivad rahvatantsu ja tahavad traditsioonidest rohkem teada.

NÄITUS UNGARI LASTE MAAILMAST. Ungari päevade raames avatakse täna Kuie koolimajas näitus “Laste maailm Ungaris”, mis kujutab laste elu Ungaris 19. sajandi teisest poolest kuni tänapäevani.

Näitus, mis keskendub väikelinnade ja külade laste elu tähtsamatele hetkedele, on kujundatud väikeste lavastatud olustiku-stseenidena ning illustreeritud paljude fotodega.

Koolimaja mängunurgas saavad lapsed ise mänguasju katsuda ja nendega mängida. Samas näidatakse ka ungari rahvajuttude ainelisi videofilme ja slaidiprogrammi ning õpetatakse erinevaid Ungari rahvamänge. Ungari päevade ajal pakutakse Kolu kõrtsis ungari rahvusroogi.

Ürituse korraldajad on Ungari Szentendre Vabaõhumuuseum ja Eesti Vabaõhumuuseum, päevade läbiviimst on toetanud Eesti Kultuuriministeerium, Ungari Instituut, Ungari suursaatkond ning Eesti Instituut.