Vabaõhumuuseumi praeguse sissepääsu asemele kerkib tulevikus hiiglaslik kompleks, mis hõlmab muuseumi külalistemaja, ennistuskoda Kanut ja Tallinna muuseumide ühishoidlat.

Vabaõhumuuseumi direktor Merike Lang nentis, et uute ruumidega kaasnevad kindlasti paremad võimalused aasta ringi seminare ja töötubasid korraldada. “Lisaks tuleb muuseumi ruumidesse kohvik, püsiekspositsiooni väljapanek ja eraldi asuv suur näitusesaal, kus üritusi korraldada,” rääkis Lang.

Praeguse lahenduse kohaselt on kompleksi katusele ette nähtud ka mitu parkimisplatsi, kuid muuseum kavatseb selle vastu protesteerida. “Pigem võiks tegu olla avatud haljasalaga, kus inimesed saavad suvel niisama istuda ja vastlapäeval liugu lasta,” seletas Lang, lisades, et muuseumi territooriumil on piisavalt ruumi eraldi parkla jaoks.

Kultuuriministeeriumi asekantsleri Piret Lindpere sõnul sai võitjatöö väljavalimisel oluliseks see, et hiiglasuur hoone, kus pinda on üle 23 000 ruutmeetri, on peaaegu täielikult integreeritud ümbritsevasse maastikku.

Näha jäävad klaasseinad

“Hoone on jaotatud mere poole suunduva teega kaheks, mõlema poole katused on muruga kaetud ja maja on justkui maa sees peidus,” põhjendas Lindpere kompleksi vormilist sobivust vabaõhumuuseumi kontseptsiooniga. Ainukesena jäävad nähtavale tee poole avanevad klaasfassaadid.

Vahetänav jagab kompleksi kaheks enam-vähem ühesuuruseks pooleks, millest ühte tulevad vabaõhumuuseumi ruumid ja teise Kanut koos hoidlatega. Klaasseinte poole on paigutatud rohkem päevavalgust vajavad ruumid, nagu auditooriumid, külastajate teenindamiseks vajalikud ruumid ja töökojad, ning tahapoole valgust pelgavad ruumid.

Ennistuskoja Kanut direktor Kriste Sibula sõnul on Kanut igati valmis uude kohta kolima, kuna praegused ruumid on ajale jalgu jäänud ja asutusele on – nagu vanalinnas ikka – halb ligipääs. “Kanut saab uues kohas ligi kaks korda ruumi juurde, nii et meie jaoks on kolimine igal juhul võit,” ütles Sibul.

Kompleksi rajamise algus praegu veel teada ei ole kindlasti ei alga see enne 2009. aastat ja ehitus toimub mitmes järgus. Ehituse eelarve ei ole samuti veel paigas, aga ehitatava ruutmeetri hind tahetakse hoida alla 20 000 krooni.