Metsatalgud kulmineeruvad XXIV Üldlaulupeo ning XVII Üldtantsupeoga, mis toimuvad 2. kuni 4. juulini Tallinnas.

“Laulu- ja tantsupidudel on alati olnud rahvusliku eneseteadvuse mõõde ühiskonda,” ütles tänavuse tantsupeo pealavastaja Kalev Järvela “Tahame metsa istutada, et tantsija-laulja ka tegelikult loodusega kokku lepiks,” rõhutas ta talgute loodushoidlikku ideed.

Järvela oli kindel, et kuna talgutel osalevad lauljad ja tantsijad ning valitsusasutuste esindajad tutvustavad välismaal meie tänavust pidu, siis õnnestub kindlasti peo vastu huvi äratada Euroopa ajakirjanikes ning turistides.

“Loodetavasti õnnestub Eestil tänu teistsugusele lähenemisele pälvida suuremat tähelepanu ka rahvusvaheliselt ning tutvustada Euroopas meie metsarikkust ning laulu-ja tantsupidu,” ütles Euroopa Liidu infosekretariaadi juhataja Hannes Rumm. Ta märkis, et puude istutamine on erinev enamiku Euroopa Liidu liikmesriikide laienemise tähistamise kavadest.

Metsaistutamistalgute idee tekkis tantsupeo pealavastajal Kalev Järvelal kaks aastat tagasi, valmistades ette sellesuvist tantsupidu, mis kannab sõnumit “Las jääda ükski mets.” Mullu sügisel sündis metsaistutamise talgute idee valitsuse pressibüroo ja ELISe korraldatud ajarünnakul, läbirääkimistel Laulu- ja Tantsupeo sihtasutusega otsustati kaks ettevõtmist liita.

Metsaistutustalgute korraldamine ning Eesti tutvustamine maksab seniste plaanide kohaselt 3,3 miljonit krooni, millest suurem osa kulub istikute hankimiseks, istutamiseks sobivate lankide ettevalmistamiseks, talguliste toitlustamiseks ja logistikaks. Ligi 1,1 miljonit krooni kulub Eesti ning laulu- ja tantsupeo tutvustamiseks Euroopa Liidu riikides trükiste, näituste ning 30. aprilli õhtul eetrisse mineva EBU üle-euroopalise teleprogrammi kaudu. Raha talguteks ning Eesti tutvustamiseks eraldab valitsus reservfondist ning Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Talgute korraldamisel osalevad Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus, Riigimetsa Majandamise Keskus, Eesti Metsaselts, Eesti Koolimetsade Ühendus, Eesti Erametsaliit, Eesti Metsatööstuse Liit, Eesti Instituut, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, Keskkonna Investeeringute Keskus, keskkonnaministeerium, kultuuriministeerium, välisministeerium, valitsuse pressibüroo ja Euroopa Liidu Infosekretariaat.