Ka eilse päeva jooksul ei õnnestunud ligi sajal vabatahtlikul saada lennukit, et lennata Gruusiasse vabatahtlikule ja eraalgatuslikule humanitaarmissioonile.

Vabatahtlike missiooni komplekteeriva Priit Heinsalu sõnul oli eile lõunaks avaldanud Gruusiasse sõitmiseks valmisolekut üle 120 inimese.

Lendaks kohe välja

“Sisuliselt oleks kõik valmis kas või kohe välja lendama, kuid paraku pole meil õnnestunud leida vajalikku lennukit,” lisas Heinsalu. Sisuliselt on humanitaarmissiooni ette valmistav juhtrühm suhelnud kõikide tellimuslende tegevate lennufirmadega.

“Üldjuhul on tellimuslendude puhul tarvis tellimus esitada kaks nädalat enne lendu. Meile on lubatud, et saame lennuki kiiremini, aga siiani on kõik võimalused kiiresti välja lennata nurjunud,” lisas Heinsalu.

Eesti ajakirjanduses on mitu arvamusliidrit avaldanud pahameelt, et Gruusiasse kippuv humanitaarmissioon komplekteeritakse peamiselt reservväelastest. Heinsalu sõnul eelistatakse reservväelase taustaga inimesi vaid seepärast, et nad on treenitud ja distsiplineeritud ning oskavad töötada rasketes oludes. “Meie soov on minna Gruusiasse appi konfliktijärgset olukorda lahendama. See on eranditult humanitaarmissioon ning meie tegevuspiirkond ja ülesanded selguvad alles kohapeal,” lisas Heinsalu.

Kui eestlastel oleks õnnestunud juba esmaspäeva õhtul Gruusia suunas lennata, oleks Heinsalu sõnul tõenäoliselt nende ülesandeks saanud kahe puruks pommitatud lennuvälja koristustööd. “Kuid praegu ei oska ma isegi ennustada, kas me peame seal lastele saia jagama või vanureid aitama.”