Tartu suuremate nimekirjade valimislubadused jätavad mulje, et pole vahet, keda tartlane valib – eri jõudude programmid sarnanevad üksteisele ja meenutavad lühikokkuvõtet linna arengukavast.

Mõistagi tähtsustavad kõik Tartu rolli teadus- ja tervisekeskusena, lubavad ülikoolidele ja meditsiiniasutustele toetusi ning nende kaasamist linna probleemide lahendamisse.

Üksmeel valitseb ka konkreetsetes lubadustes. Peaaegu kõik programmid lubavad toetada vee- ja tervisekeskuse eile alanud ehitust, Jaani kiriku taastamist, Tallinna–Tartu kiirtee rajamist ning valitsusasutuste Tartusse toomist, samuti lahendada Eesti Rahva Muuseumi ja linnamuuseumi hoonete probleemid.

Vaid väikesed erinevused on lubadustes rajada uus jalakäijate sild Annelinnast üle Emajõe, korrastada jõekaldad, luua pensionäride päevakeskused ja laste mänguväljakud kõikidesse linnaosadesse, muuta Tartu tänavad tolmuvabaks ning teha uusi jalgrattateid. Samuti lubatakse üksmeelselt pensionäridele jätta tasuta bussisõit ja igale sündivale tartlasele 10 000 krooni.

Originaalseid ideid napib: näiteks käivad Mõõdukad välja lubaduse tasuta koolilõunaks ja bussisõiduks põhikooliealistele õpilastele, Reformierakond lubab pensionäridele tasuta arstiabi, Isamaaliit turvakaameraid linna, Meie Kodu kindlustada sundüürnikud munitsipaalkorteritega...

Omanäolisemad on uute üritajate programmid, kus näiteks Hea Tahe/Vasakvõimalus lubab piirata alkoholi müüki (sama soovivad ka Kristlik Rahvapartei ja Meie Kodu), korraldada tasuta eesti keele kursusi riigiametnikele, taastada venekeelne ajaleht Tartus, luua internaat venekeelsetest koolidest tulnud õpilastele ja tänavalastele jne.

Tartu poliitikute sõnul pole programmide sarnasuses midagi erilist, sest linna arengukava väljatöötamises on osalenud kõik viis praegu volikogus esindatud jõudu, ning seetõttu teavad kõik, mida linnas vajalik ja võimalik teha.

Nõnda toimub teravam väitlus väljaspool programme. Näiteks on valimisküsimuseks tõusnud siseminister Jüri Mõisa reform, milles ette nähtud veerandi Tartu politseinike koondamist kasutavad konkurendid Isamaaliidu ründamiseks.

Nagu eelmistel valimistel kolm aastat tagasi, nii on ka nüüd Tartus valimisdiskussioonis oluliseks osaks linna sooja- ning veemajandusega seonduv. Tartu Postimehe küsimusele vastates rõhutas enamik pürgijaid vajadust linna kontrolliks soojahindade üle ning vasakpoolsed ning Tarbija- ja Omandikaitse nõudsid soojaettevõtete erastamise peatamist.

Veemajanduses erinesid pürgijate nägemused abonenttasu kehtestamise vajalikkusest, mis kevadel edasi lükati. Kui koalitsioon soovib null krooni suurust abonenttasu veetarbijatele, siis Mõõdukad ja linnakodanike valimisnimekiri Meie Kodu näevad järk-järgult sisseviidavat tasu ning ülejäänud on abonenttasu vastu.

Koalitsiooni sünd linnavolikogus

Kindlasti on see Keskerakond, kellega ei hakata koostööd tegema, kuulutas Reformierakonna Tartu liider Neinar Seli 1996. aasta võidukate valimistulemuste selgudes.

Seli pidi juba mõne kuu pärast oma sõnu sööma, sest Isamaaliidu ja Mõõdukatega tülli läinud erakond sai võimule tõusta vaid kesk- ja koondmeeste abiga.

1996. aasta valimistel sai Reformierakond uues volikogus 14, Isamaaliit 12, koonderakondlik Tartu 2000 11, Mõõdukad seitse ja Keskerakond viis kohta. Kaks päeva hiljem sõlmisid Isamaaliit ja Mõõdukad koostöökokkuleppe ning läksid läbirääkimistele Reformierakonnaga juba volikogu suurima jõuna.

Tüliküsimuseks sai linnapea koht. Ei Seli ega Isamaaliidu favoriit Tõnis Lukas olnud nõus sellest loobuma ning süüdistasid üksteist ärihuvide teenimises.

Lahendus tuli novembri alguses: Isamaaliit ja Mõõdukad moodustasid koalitsiooni hoopis Tartu 2000-ga, olgugi et varem olid nad läbirääkimisi seni võimul olnud koondmeestega Reformierakonnale ette heitnud.

Liit kestis viis kuud, siis lahkus tagaplaanile jäänud Tartu 2000 ning moodustas uue koalitsiooni Reformi- ja Keskerakonnaga. Senist partnerit reetmises ja Reformierakonda liidu lõhkumises süüdistanud Isamaaliit ja Mõõdukad kolisid opositsiooni. Nii püsis volikogu lõpuni eelmisel nädalal.

Mis edasi? "Senine koalitsioon on tänaseks lõppenud, see on fakt," ütleb Keskerakonna Tartu liidreid Aadu Must ja lisab, et sellise koosluse jätkumist on raske ette kujutada. Kuid – "Tööd on vaja teha ja poliitika pole mitte ideaalvariantide, vaid olemasolevatest parimate otsimine," lausub Must.

Seepärast Seli-taoliste avaldustega Tartus enam lagedale ei tulda.

Vaid Isamaaliit vastandab end selgelt koalitsioonierakondadele ja lubab valimisartiklites teravusi. Linnapea Andrus Ansip märgib, et Reformierakonna ja Isamaaliidu erimeelsused on kasvanud isikute sobimatusest põhimõttelisteks ja "kui need on liiga suured, siis koalitsiooni ei tule". Sel juhul võib jääda Mõõdukate otsustada, kumma Tallinna-partneriga ta Tartus võimul ja kummaga opositsioonis on.

Ka Tartu 2000+ linnapeakandidaat Väino Kull ei pea usutavaks koostööd Isamaaliiduga. "Kord juba lahutatud abielu uuesti sõlmimiseks peaks olema väga eriline põhjus," sõnab ta.

Urmo Kübar

Valik lubadusi valijatele

REFORMIERAKOND:

Seame eesmärgi – iga 10-aastane tartlane peab oskama ujuda!

MEIE KODU:

Muudame eelarve linnarahvale mõistetavaks dokumendiks.

ISAMAALIIT:

Teeme kulutusi selleks, et Eesti Nokia idee võrsuks Tartus.

TARTU 2000+:

Toetame linna asumite kaasamist aastaringsesse kultuuriellu, luues seeläbi harmooniat ja uusi väärtusi.

HEA TAHE/VASAKVÕIMALUS:

Ühiskonnaohtlike haiguste (süüfilis, tuberkuloos) levitajad allutada sundravile. Ka parandamatute alkohoolikute ja narkomaanide isoleerimine oleks lõppkokkuvõttes odavam nende sünnitatud kurjuse tagajärgedega võitlemisest.