Tuhandete inimeste töövõimetuspensionide hilinemise katastroofile lisaks ilmnes Päevalehele veel üks tahk, mis ümberkorraldusega kaasnes. Nimelt viidi samaaegselt sotsiaalkindlustusametis läbi ka arstide reform, mille käigus maksti ekspertiisiarstide koondamishüvitiseks üle kahe miljoni krooni ja võeti siis samad inimesed tagasi tööle. 

Mullu 1. oktoobril jõustunud seaduse järgi kaotati kõik ekspertarstide kohad. Koondamisteate sai kokku 45 arsti, kinnitas Päevalehele sotsiaalkindlustusameti avalike suhete juht Elve Tonts. Neile maksti koondamishüvitist 2 092 425 krooni. Pärast koondamist võeti suurem osa koondatud ekspertarste aga tagasi tööle – kokku on ametil praegu leping 34 ekspertarstiga.

Et nüüdsest töövõtulepingu alusel töötavad ekspertarstid ei ole riigiametnikud ega saa enam ka toetuste maksmise alaseid otsuseid teha, võeti ekspertiisiotsuste tegemiseks tööle peaspetsialistid, kellel puudub aga meditsiiniline haridus. Spetsialist peab ekspertiisiotsuse tegema arsti arvamusele tuginedes.

Sotsiaalminister Maret Maripuu on reformi õigsuses kindel. „Arstid, kes on pikalt oma ametit õppinud, ei peaks tegelema ametnikutööga,” selgitas Maripuu kaks miljonit krooni maksnud ümberkorraldust. 

„Reformi mõte ei saa olla ainult majanduslik efektiivsus,” lisas sotsiaalministeeriumi sotsiaalala asekantsler Riho Rahuoja vastuseks küsimusele, kuidas hinnata sellise reformi majanduslikku efektiivsust. „Ekspertarstid tegelevad nüüdsest vaid oma erialase tööga ehk arstliku ekspertiisiga,” selgitas Rahuoja Päevalehele.

Eraldi uusi töökohti peaspetsialistide teenistusse võtmiseks ei loodud, kinnitab sotsiaalkindlustusamet. „Sisemiste ümberkorraldustega muudeti seniste spetsialistide ametikohustusi,” selgitas sotsiaalkindlustusameti kõneisik Elve Tonts. 

Elve Tontsi sõnul aitab reform tänavu reformieelse ajaga võrreldes säästa arvestuslikult 593 041 krooni.

•• Toetuste maksmise otsus
tuleb erihariduseta ametnikelt
Reformi tulemusel koostab
ekspertarst arvamuse, mille
põhjal otsustab toetuse
maksmise erihariduseta ametnik.
•• Minister Maret Maripuu:
arst tehku vaid oma tööd
Sotsiaalminister Maret Maripuu
õigustab vähemalt kaks miljonit
krooni maksnud reformi sooviga
vabastada arstid ametnikutöö
tegemise kohustusest.
•• Toetuste viibimise eest
vastutavad ametnikud
Sotsiaalminister lükkas eile
vaegnägijate teabepäeval
temaga toetuste viibimise pärast
pahandanud inimestele vastates
vastutuskoorma ametnike kaela.
•• Ministeerium selgitab
katastroofi avalikkusele täna
Maret Maripuu ja ministeeriumi
tippametnikud selgitavad
tuhandeid inimesi toetuseta
jätnud ebaõnnestunud reformi
avalikkusele täna ehk kolm kuud
pärast uue korra jõustumist.