Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna peaspetsialisti Herki Tuusi sõnul hoitakse vähikatkuga reostunud veekogu paar aastat puutumatuna ning seejärel proovitakse sinna elama panna uued vähid. Kui katse- isendid jäävad ellu, tuuakse veekokku uued vähid.


Juba aprillis avastati Saaremaal vähikatk, kui kalakasvandusest ja Põduste jõest leiti massiliselt surnud vähke. Eelmisel nädalal korraldati Põduste jões ja Laugi peakraavis täiendavad uuringud, et hinnata jõevähkide olukorda. Katsepüükide tulemuste põhjal selgus, et jõevähk on hävinud lõikudes, kus teda teadaolevalt varem esines.

Põduste jõgi on Kaarma jõega ühinemiskohast ülesvoolu lõiguti kuiv, mis eeldatavasti takistab vähikatku ülesvoolu levimist.

Samuti kehtestas Saaremaa keskkonnateenistus kolm tõkendit, millest jõevähid üle ronida ei suuda, et vältida vähikatku edasi levimist looduslikul teel.

2007. aastal on Eestis vähipüük keelatud Saare, Hiiu, Ida-Viru, Lääne-Viru, Järva, Lääne, Pärnu ja Rapla maakonnas. Mujal võib vähke püüda vaid augustikuus.