Esimese päeva lõpuks olid kõik load otsas nii Jõgevamaal, Põlvamaal kui ka Viljandimaal. Mõni üksik luba oli veel saadaval Valgamaal ning vaid Harju-, Tartu- ja Võrumaal jätkub huvilistele senini piisavalt lube. Ülejäänud maakondades on sellel aastal vähipüük keelatud.

“Meil on kõik vähipüügiload ammu välja antud, kolme tunni jooksul müüsime ära,” ütles Viljandimaa keskkonnateenistuse juht Kaido Kansi. Kansi sõnul jäid ka paljud soovijad püügi-õigusest ilma. “Veel tänagi tuli avaldusi,” lausus ta.

Samas ei nimetanud Kansi nii suurt tungi suureks üllatuseks, sest Viljandimaal tohtis viimati vähki püüda 2002. aastal. Sellelgi aastal tohib Viljandimaal vähki püüda ainult Ärma jõest. “Me oleme uuringu teinud ainult Ärma jõe kohta ja see näitas, et seal vähki ikka on,” selgitas Kansi.

Kõvad vähid

Jõgevamaa keskkonnateenistuse kalandusspetsialist Sirje Kangur ütles, et kui ta 1. augustil ehk püügilubade väljastamise esimesel päeval tööle jõudis, ootasid esimesed soovijad teda juba ees. “Lubasid oli meil kokku 30 ja inimesed tulid järjest. Pärastlõunaks olid kõik otsas.” Kangur lausus, et ilmselt oli soovijaid palju ka seetõttu, et muidu tuntud vähirikkal Saaremaal sellel aastal vähki püüda ei tohi.

Parimaks püügikohaks nimetas ta Jõgevamaal Aidu tehisjärve. “Vähki näha ja katsuda saab seal päris kindlasti, pettuma ei pea,” ütles Kangur. Ühena esimestest jõudis sel aastal oma vähipüügiloa ära kasutada viljandimaalane Ants Koni. “Ega seal midagi head ei olnud. Vähk on vana koorega ja ma ei saagi aru, kas ta on veel koorumata või koorus juba juunis ära,” rääkis Koni. Kaheteistkümnest püütud õiges mõõdus vähist oli tema sõnul koorunud vaid kaks. “Kui keeta, siis vanasti olid vähid ikka ilusad punased, aga nüüd on mustad. Liha ei ole nii maitsev ja süüa on ka hoopis teisem, koore peab haamriga puruks lööma,” lausus ta. Lootuses, et vähi koorumine on alles ees, lükkas Koni koos sõpradega teiste lubade kasutamise ka augusti lõppu. “Nad tulevad urust välja ka alles siis, kui on koorunud,” ütles ta.

Vähipüük kestab sel aastal 1. septembrini. Harrastusliku kalapüügi õigus üheks ööpäevaks ühe vähipüügivahendiga maksab kolmkümmend krooni.