Määruse järgi tohib tänavu vähki püüda augustikuus, vähipüük on lubatud lisaks Harju, Jõgeva, Põlva, Tartu, Valga, Võru ning Saare maakonnale ka Viljandi maakonnas ning püüda tohib vaid selliseid vähke, kelle pikkus otsaorgi tipust laka lõpuni on 11 sentimeetrit või üle selle, teatas keskkonnaministeerium.


Vähipüük on vähivarude halva seisukorra tõttu 2007. aastal keelatud Hiiu, Ida-Viru, Järva, Lääne, Lääne-Viru, Pärnu ja Rapla maakonnas.

Olenevalt maakonnast ulatub kasutada lubatud vähipüügivahendi ööpäevade piirarv 100-st kuni 500-ni (Saare maakonnas) ja harrastusliku kalapüügiõiguse tasu üheks ööpäevaks ühe vähipüügivahendiga on valdavalt 30 krooni.

“Lisaks lihtsustati määrusega kalastuskaardi taotlemise võimalusi allveepüügil harpuunpüssi ja harpuuniga Saadjärvel ning Kuremaa järvel ning lõheliste püügil Järvamaa forellijõgedel ning Põhja-Eesti lõhejõgedel,” ütles keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna peaspetsialist Herki Tuus.

Nüüdsest võib lõheliste püügiks ning allveepüügiks Kuremaa järvel ja Saadjärvel anda kalastuskaarte kõik keskkonnateenistused.

Määruse vähipüüki reguleerivad peatükid jõustuvad 1. augustil, kalastuskaarte vähipüügiks saab taotleda maakondlikest keskkonnateenistustest.