Eile õhtul näitas riikliku telekanali Rossija uudistesaade Vesti eksklusiivset intervjuud väidetavate kaaperdajatega neid transportinud lennuki Il-76 pardalt. Väidetavad piraadid loevad ennast "rahumeelseteks keskkonnakaitsjateks, kes peeti kinni ekslikult".

Üks kinnipeetutest, keda esitleti kui Andrei Lunevit, vastas ajakirjanikule antud venekeelses intervjuus küsimusele, millisesse keskkonnakaitsjate ühendusse nad õieti kuuluvad, lausega: "Ei tea, mingisugune erakontor." Kui ajakirjanik tema käest küsis, millised olid nende suhted laeva meeskonnaga, vastas ta: "Head. Sõbralikud."

"Laeva pardale tulime 25. juulil pakku tormi eest. Pärast tuli välja, et kapten meid maale saatma ei hakanud," rääkis Lunev. "Relvi meil kaasas polnud," kinnitas ta. "Vesti" teatel aga heitsid arvatavad piraadid oma relvad üle Arctic Sea parda merre, kui nägid Vene sõjalaevu lähenemas.

Seevastu Arctic Sea meeskonnaliikmed, kes veeti Venemaale teise lennukiga, näitasid "Vesti" ajakirjanikule kaablikinnituste jälgi randmetel ja jalgadel. Meeskonnaliikmete väitel seoti nad tihkelt kinni plastmassist kaablikinnitustega.

Väidetavad piraadid veeti eile koolibussiga – muud ilmselt ei leitud – Cabo Verdes lennujaama, kus nad Vene eriväelaste ja Cabo Verde sõjaväepolitseinike valvsa pilgu all transpordilennukile Il-76 saadeti. Moskvas maandunud lennukilt toimetati kahtlustatavad eeluurimise ajaks prokuratuuri kirjadega mikrobussis kuulsasse Lefortovo eeluurimisisolaatorisse.

Venemaa riigitelevisioon näitas ka seda, et kinnipeetute nahal oli spetsiifilisi tätoveeringuid, mis tundusid viitavat kriminaalsele minevikule. Nõukogude Liidu vanglakultuuri hulka kuulus ka rikas tätoveeringute keel, mis väljendab kinnipeetavate staatust, karistusi ja edastab muud kinnipeetavate ühiskonnale spetsiifilist infot. Selle vanglakultuuri murdmisel on Eesti praeguseks võrdlemisi edukas olnud, ehitades nn eurovanglaid, kus pole enam mitutkümmet vangi mahutavaid konge.

Et väidetavate piraatide hulgas on narko- ja isikuvastaste kuritegude eest karistatud inimesi, kinnitasid eile ka Eesti kaitsepolitsei ja prokuratuur.