Hiljem hakkas Tallinna poiss migrandiks ja kolis ära maale. Nüüdseks olen enam kui kakskümmend aastat linna moodi maa-asulas Kadrinas elanud ja ehk ka külaelust veidi sotti saanud.

Igaühel meist on oma unistus väikesest punase katusega majast järve või mere veerel. Ning maja ligidal pisikesest poest, kus räägitakse igasuguseid vahvaid külajutte. Olen neid jutte kuulanud ja kaasa rääkinud ning taibanud, et tihti räägitakse just seal sellest, mis on kogu külale, aga seeläbi kogu Eestile ülioluline.

Ja mis kõige tähtsam – valge hani, kes eile plehku pani, on täna tagasi. See on nii suur uudis, et kogu küla kajab ja peabki kajama, sest Hane-Asta saab jälle hanemune müüa ja lisa teenida.

Külad on uudistest pungil ning mida enam külaseltse ja külaelu edendavaid ühinguid sünnib, seda enam on poes ka rääkimist. Nii sündiski täna esmakordselt ilmuv rubriik “Külauudised”, et Eesti Päevaleht oleks päev-päevalt rohkem kogu Eesti päevaleht.

Kross Kadarpiku küla rahvaspordiklubis

•• Kunstnik Ants Laikmaa kodukohas, Läänemaa Taebla valla Kadarpiku külas tegutseva Põldotsa rahvaspordiklubi suvehooaeg algas viiendat korda peetava jalgrattakrossiga Hallimäe linnamäel. Meeste jälitussõidu lõpuduellis võitis Aivar Vaalma oma venda Aivot. Naiste seas võidutses Ingrid Aru, poistest Ingmar Aru ja tüdrukutest Grete Vaalma.

Algas Müüsleri Kilplala nõukoja ehitus

•• Järvamaal Müüsleris Kilplala teemapargis on alustatud kahekorruselise akendeta hoone – kilplalaste nõukoja ehitust. See on üks väga peen ehitis, mille alumise korruse saab muuta lavaks, kus näitemängu ja muusikat teha.

Tugamanni veskis suured pulmad

•• Harjumaal Tugamanni veskis peab sel nädalavahetusel pulmi neljandat põlve pritsimees Janar Kärner, kes võtab naiseks Kairi Kruusamäe. Pulmad on suursündmus eelkõige Järva-Jaani jaoks, sest Janari isa Tuve Kärner on sealse priitahtlike pritsimeeste pealik ja tuletõrjemuuseumi hing. Eriliseks teeb saja külalisega peo see, et selle jäädvustb BBC telekanal. Kairi ja Janar võitsid pulmapeo Uuno raadio mängus. Peo eelarve on 150 000 krooni.

Roosna külaplats saab tantsupõranda

Järvamaa Roosna külaseltsing Kristoffer alustas külaplatsil tantsupõranda ehitust. Mai algul kaevati maasse tugipostid, millele ehitusfirma omaalgatusena kogutud ja Ambla valla raha eest katusega tantsupõranda juuni alguseks valmis ehitab. Külaseltsing muretseb platsile ka uued pingid ja lauad, et pidu oleks mõnusam nautida.

Kolgakülas ajavad Harjumaa külad maa-asja

Sel laupäeval ootab Harjumaa Loksa valla Kolgaküla rahvamaja külainimesi Harjumaalt VI maapäevale “Koos saame hakkama!”. Aetakse tõsist maajuttu, küsitakse, miks noored haritud naised maalt lahkuvad, ja peetakse maha äge poliittund. Õhtul tuleb simman.

Osula külaselts koristas küla

•• Võrumaa Sõmerpalu valla Osula külaselts, mis aastaid Osula maanaiste seltsi nime kandis, koristas maikuus küla läbivat teeäärt. Saeti võsa, riisuti ning korjati olmejäätmeid. Rohkem aega nõuab aga Osula arengukava koostamine, mida toetab ka maaelu arengu sihtasutus.

Aseri vallapäevadel laat ja kalapüük

•• Tuleval nädalavahetusel kutsub Ida-Viru Aseri rahvamaja juhataja Hille Jääger oma valla päevadele. Aseri tiigist püütakse kala, lisaks peetakse laata, keerutatakse jalga kohaliku kapelli ja Pihlapoegade saatel. Aserile kui keraamikavallale iseloomulikult toimuvad ühtlasi ka savi-päevad: saab saviravi, savi voolida ja on muudki huvitavat.

Vääna lasteaed-algkool tähistab 150 aasta juubelit

•• Harjumaal Vääna külas tähistab lasteaed-algkool suurt juubelit. See kunagi mõisnik Stackelbergi asutatud kool on oma piirkonna ainus kultuurikeskus, kus tegutsevad ka muusikakool ja huviringid. Vald peab tähtpäeva puhul meeles kahte õpetajat: Linda Tõnuristi ja Tiiu Tuisut.

Kuna toredaid uudiseid tuli nii palju, et kõik tänasesse lehte ei mahtunudki, siis ilmuvad järgmised “Külauudised” juba homme. Uudiseid ja pilte saab saata aadressil kohalik@epl.ee.