Vanuselist diskrimineerimist võimaldava sätte, mis annab tööandjale õiguse vallandada 65-aastaseks saanud inimene, tahavad töölepinguseadusest kaotada nii sotsiaaldemokraadid kui ka valitsusliit. Seaduseks on aga määratud saada vaid koalitsiooni eelnõul, sest võimuerakondade juhid on otsustanud maha hääletada juba teise sotside vastava algatuse ning haarata kogu au endale. “Selle seaduse üks ilusamaid eesmärke ongi pensionieale lähenevatele vanematele inimestele hingerahu andmine. Pensioniealisi tuleb tööprotsessi kaasata. See on paratamatu kui valitsuse poolt igati oodatud ja soositud tendents,” teatas peaminister Andrus Ansip novembris.

Läinud aasta mais ütles valitsus täpselt samasisulisele sotside eelnõule “ei”. Ansip tunnistas siis, et 65 aasta piiri kaotamine parandab elatanud inimeste tööhõivet, kuid küsimus tuleb lahendada uue kompleksse seadusega. “Tervikliku lahenduse” vaimust kantuna kukutasidki koalitsioonisaadikud sotside ettepaneku septembris läbi.

Eelnõu võimuliidult

Kõik see ei takistanud võimuliitu pakkumast oktoobris välja paarilauselist eelnõu, mis välistab vanuse töölepingu lõpetamise alusena. Vaid nädal varem oli SDE tulnud oma eelnõuga teisele katsele. SDE aseesimehe Eiki Nestori sõnul seisneb meie lapsekingades poliitkultuuri õnnetus selles, et tähtis pole idee, vaid autor.

“Kui neid autorsus piinab, siis meie igal juhul toetame koalitsiooni sama ideed,” ütles Nestor. “Üllatust siin ei ole. Ka eelmise koalitsiooni ajal hääletati maha meie lastetoetuse kahekordistamise eelnõu ja esitati siis sellega samasugune.”

OÜ Lugemisvara 65-aastase juhataja Virve Tibari kinnitusel tuleb parlamendil igal juhul see aegunud punkt seadusest kaotada. “65-aastane inimene on enamasti elujõudu täis. Teda ei saa niisama nurka visata. Paljudele võib see olla vaimselt suur löök, mis inimest kustutama hakkab,” rääkis Tibar. “Mul on ümberringi tuttavaid, kellele see on tõsine probleem.”

Pensionäride töökäed vajalikud

•• Olukorras, kus Eesti seisab kohati silmitsi tõsise tööjõupuudusega, on pensionäridest töötajad riigile lausa hädavajalikud. Sotsiaalminister Jaak Aabi sõnul on viimasel ajal tööhõive kasvanud just eakate arvelt. “Kui näiteks 2005. aasta teises kvartalis oli üle 65-aastaseid töötajaid 18 300, siis kolmandas kvartalis juba 24 900. See trend on kindlalt kasvav,” ütles Aab novembri lõpus.

•• Ansipi väitel pakub seaduseparandus eelkõige kindlustunnet. Tema sõnul ei ole vanuse tõttu töölepingu lõpetamine ka praegu sugugi massiline, kuna heast töötajast ei loobuta.

•• Sotside hinnangul on kehtiv piirang vastuolus nii põhiseaduse kui ka EL-i dokumentidega, mis keelustavad igasuguse diskrimineerimise. Põhiseaduslikule vastuolule osutab ka õiguskantsler Allar Jõks, kes on nõudnud riigikogult töötajatele parema kaitse pakkumist. Võimuliit loodab, et piirangu mahavõtmisel on “positiivne mõju vanemaealiste töötajate kolmanda nooruse kujundamisele”. Eestis elab umbes 220 000 inimest, kes on ületanud 65. eluaasta piiri.