Sarneti põhisoovitus linnale on sisuliselt: avada linna kodulehel korralik kinnisvaraportaal. “Kodulehelt peaksid huvilised saama kätte kogu info müüdava objekti kohta: kirjelduse, alghinna, pildid, samuti ka puudujäägid. Kui puudujäägid hiljem välja tulevad, võib enampakkumise võitjaks kuulutatud ostja hinna vaidlustada,” märkis Sarnet. Samuti peaks väljas olema aasta varamüügi plaan.

Hinna kõrgemaks kruvimise huvides soovitab Sarnet linnal enne mõne krundi või maja müüki hoolitseda, et ala detailplaneering oleks valmis. Samuti välistaks see hilisemad vaidlused, kuidas ja mida võib sinna ehitada. Heaks näiteks tõi ta siin linnahalli müügi, kus planeeringu olemasolu oleks andnud linnale kõvemad trumbid ala arengu suunamiseks.

Varamüügi kiirendamiseks pakkus Sarnet, et objekte ei tohiks müüa ükshaaval, oodates järgmise müügiga niikaua, kuni üks ära müüakse. “Kõik tuleb korraga letti laduda ja reklaamikampaania teha,” põrutas Sarnet.

Kui praegu korraldatakse suulisi ja kirjalikke enampakkumisi eraldi, siis Sarneti soovitusel tuleks kasutusele võtta ka kombineeritud, mõlemaid variante hõlmav pakkumisvorm, samuti enampakkumine internetis ehk netioksjon.

Sarneti soovitused puudutavad ka eelarvet – nimelt ei tohiks spetsialisti sõnul varamüügist laekuvat raha planeerida jooksvate kulude katteks, vaid käsitada seda erakorralise tuluna ja kasutada võlgade tagasimaksmiseks. Sel juhul ei teki vara müümata jäämisel eelarvesse ka auku.

Linn uut varamüügi korda ei tee

Linnavalitsus võttis kolmapäeval Sarneti soovitused üldjoontes vastu ning kavatseb neid ka põhimõtteliselt järgida. Samas ei ole uue linnavara müügi korra koostamine varamüügi eest vastutava abilinnapea Kaia Jäppineni sõnul põhjendatud. “Eelkõige põhjusel, et varamüük väheneb,” põhjendas Jäppinen. Netioksjon ja kinnisvaraportaal võivad Jäppineni sõnul siiski kasutusele tulla.

Müügiasjatundja

•• 1993. aastal sai Lääne-Virumaa abimaavanema ametikohalt tulnud avalikkusele tundmatu Väino Sarnet Eesti erastamisagentuuri (EEA) peadirektoriks.

•• 1999. aasta novembris läks ta riigikantselei haldusreformibüroo juhataja ametikohale, hiljem nõustas erastamisagentuuri raudtee müügil.

•• Sarnetil on kaks kõrgharidust: EPA agronoomia 1976 ja lõpetamata aspirantuur ning TRÜ psühholoogia 1981.

•• Sarnetist on kujunenud erastamise ja ettevõtete müügi alal rahvusvaheliselt tunnustatud asjatundja.