Virumaa Vaivara vallavalitsus ja keskkonnaministeerium allkirjastasid eile Narvas lepingu, mille järgi hakatakse Eesti ohtlikke jäätmeid ümber töötama ja ladustama Vaivara vallas. ”Vald saab tänu jäätmehoidlale väikese dopingu,” ütles vallavanem Ülo Jõgisoo lepingu sisu kommenteerides. Keskkonnaministeerium lubas Vaivara rahvast toetada infrastruktuuri väljaehitamisel, prügimajanduse korraldamisel ja töötajate ümberõppel, samuti korda teha mõne tee.

Vallavanem Jõgisoo ütles, et Vaivara nõustus jäätmehoidla ehitusega pärast põhjalikke arvutusi ja selgitustööd. ”Tegelikult on neid ohtlikke jäätmeid igaühel kodus, kasvõi vanade patareide ja värvijääkidena,” selgitas Jõgisoo, kes peab õigemaks kasutada ohtlike jäätmete asemel nimetust erijäätmed.

Vaivarasse ladustatavate jäätmete hulka kuuluvad mürkained, ravimid, ehituskeemia, patareid, päevavalguslambid ja muu selline kraam. Ohtlik on neid kuskile aianurka või võssa jätta. Jäätmeid olmeprügilasse visates võivad need ohustada põhjavett.

Eestis tekib umbes 15 000 tonni probleemjäätmeid aastas. Selleni, kui inimesed harjuvad neid kogumispunktidesse tooma, võib minna veel mitu aastat.

Arvatakse, et esialgu õnnestub ladustada kolmandik ohtlikest jäätmetest, ülejäänu loobivad inimesed ikka laiali.

Jäätmekäitluskompleks ehitatakse Eesti Elektrijaama kõrvale metsa 20 kilomeetri kaugusele Narva linnast ja paari kilomeetri kaugusele Narva jõest. 12,3 hektari suurusele maa-alale peaksid mahtuma järgmise poole sajandi jooksul Eesti ohtlikud jäätmed.

Jäätmekäitluskeskuse asukoht valiti Vaivara valda, sest Eesti Elektrijaamas on tehnovõrgud, mis on seesugusele keskusele vajalikud. Lisaks töödeldakse seal juba praegu õlijäätmeid. Pealegi oli Vaivara ainus omavalitsus, millega keskkonnaministeeriumi ametnikud jäätmekäitluskeskuse rajamisest juttu said teha. Aseri vald ja Sillamäe linn sellist ettevõtet oma haldusalale ei soovinud.

Sajandivahetuseks valmiv jäätmehoidla annab tööd paarikümnele inimesele.

Ehitus võib maksma minna kuni 100 miljonit krooni.