Reovee jõudmise üle kaevuvette kurdavad Amori ütlusel teisedki külaelanikud. “Keskkonnateenistusel tuleks sealsetele virtsatorudele puupakud ette lüüa, et see jama lõpetada,” kurjustas mees.

Richard Amor soovitas virtsa- ja lägahoidlat vaatama minna. “Siis näete, et virtsahoidla ajab üle ja seda püütakse takistada teeveerde veetud saepuruvalliga, hoidla ümbruse maapind on kõik sõnnikust reostatud,” süüdistas Amor sigala omanikke.

AS-i Tamsalu Veskid juhatuse liige Aadu Jaansoo ütles, et temani elanike otseseid kaebusi reostamise kohta pole jõudnud. Viimaste suurte vihmavalingute tõttu oli tegu ekstreemse olukorraga, mida ikka ette tuleb.

Jaansoo loodab tulevikule, mil keskkonnaministeerium on tõotanud järgmisest aastast märksa kopsakamate tõukefondide raha avanemist. AS Tamsalu Veskid raskus pidi toetusraha saamisel olema selleski, et ettevõte asub linna-aadressil, põllumajandusele mõeldud toetussraha on aga mõeldud otse maameestele. “Oleme kõigis oma tegevusvaldkondades seotud põllumajandusega, kuid abi saamisel takerdume niisugusesse arusaamatusse,” seletas ta.

Jaansoo sõnul töötatakse praegu intensiivselt suunas, mis aitaks arusaamatusi lahendada.

Ettevõtte juhi sõnul seisneb nende raskus selleski, et virtsa ja kuivema läga veoks põldudele tuleb põllupidajatega kokku leppida. Igal ajal seda teha ei saa, tänavu on looduslik tsükkel edasi lükkunud ja seegi süvendanud väljaveoga seotud raskusi.

Keskkonnainspektsiooni Virumaa osakonna Lääne-Viru büroo juhtiv inspektor Uno Luht uuris asja ja teatas, et sigalakompleksi majandavat AS-i Tamsalu Veskid on trahvitud talvel sõnniku veo eest lumele, kuid põhjavee reostamise eest mitte.

Avalduse Vajangu elanikult sai keskkonnainspektsioon ligikaudu nädala eest ja lähemal ajal kutsutakse Tamsalu Veskite esindaja välja. Asjaolude täpsema selgitamisega tegeleb büroo inspektor.