Tammsaare 100 korteriühistu esimees Tarmo Kranich tunnistas, et ühistul tekkisid kahtlused tarbitavate veekoguste suhtes siis, kui korteritesse paigaldatud veemõõdukite ning Tallinna Vee poolt majja toodud veenäiduki tulemused üksteisest suuresti erinesid.

“Tellisime ekspertiisi ja tuligi välja, et maja veemõõtja näitas ligi 20 protsenti tegelikust suuremat veetarbimist,” märkis Kranich.

Selle tulemusena oli kolme kuu jooksul 216 korteriga maja maksnud veearveteks ligi 27 000 krooni rohkem, kui tegelikult pidanuks. Selle raha sai ühistu Tallinna Veelt tagasi.

TALLINNA VESI EI TUNNISTA KORTERITE VEEMÕÕTJAID. Mustamäe tee 149 asuva korteriühistu esimees Mart Vinnal tunnistas, et Tallinna veeettevõttega on korteriühistul tõsiseid probleeme.

“Oleme Tallinna Veega päris tõsises konfliktis, sest soovida jätab nii vee kvaliteet, kogused, kui ka normaalselt kohale jõudmine,” ütles Vinnal.

Tema sõnul ei tunnista Tallinna Vesi korteritesse paigutatud veemõõtjaid ning aktsepteerib vaid korteriühistu üldist veemõõtjat. “Aga vee eest ei maksa ju korteriühistu, vaid korterid,” sõnas Vinnal.

Korteriühistu esimehe sõnul loodab ta, et üsna pea algavad läbirääkimised Tallinna Vee esindajatega ning et probleemid saavad lahenduse.

AS-i Tallinna Vesi endine teenindusdirektor Raivo Uukkivi tunnistas Eesti Päevalehele, et eelmisel aastal tihenesid Tallinnas probleemid veemõõtjatega alal, mida varustatakse veega Ülemiste järvest.

Veemõõtjate probleem seisnes nende valetamises, mis kasvas 2000. aastal plahvatuslikult. Selline olukord on säilinud Uukkivi sõnul tänaseni.

Mõõteseaduse kohaselt on veemõõtjate taatlemise periood viis aastat, kuid vee-ettevõtte endine juhatus viis taatlemise perioodi mullu kolme aasta peale. Niisuguse otsuse tegemisel oli Uukkivi sõnul ajendiks see, et kõikidest kontrollitud veemõõtjatest valetasid Tallinna Vee kasuks umbes 60 protsenti.

Erinevate arvutuste kohaselt teenis ettevõte tänu veemõõtjatele eelmisel aastal ekstratulu vähemalt 8-10 miljonit krooni.

Samas toonitas Uukkivi, et 2000. aastal kontrolliti veemõõtjaid pealinnas umbes 4900 tükki, paigaldatud oli neid aga peaaegu 17 000. “Seetõttu võib ettevõtte aastane enam saadud tulu olla kolm korda suurem, ehk kuni 30 miljonit krooni,” lisas ta.

PROBLEEMIST TEADLIK ERASTAJA KASSERIB VAIKIDES RAHA. Probleem veemõõtjatega pidi olema ettevõtja ostjatele teada juba eelmisel aastal, sest kõik vastavad andmed esitati kõikidele Tallinna Vee erastamiskandidaatidele. Vana juhtkond võttis küsimus üles veel selle aasta alguses ja rõhutas olukorra tõsidust mitmel juhatuse koosolekul. Uute juhtide suhtumine asjasse oli aga leige ning mingisuguseid otsuseid vastu ei võetud.

Tallinna Vee endise teenindusdirektori sõnul võib ettevõtte praeguste juhtide ükskõikne suhtumine tuua ettevõttele lähiaastatel kaasa kulutused, mis ületavad mitmeid kordi valetamisest tingitud tulud. Seda põhjusel, et tarbijad muutuvad üha enam seadusi tundvaks ning raha lugevaks.

“Kui klientidel on olemas sisetunne, et veekulud on tegelikust suuremad, tuleks neil tellida ekspertiis, kes teeb veemõõtjale vastavas kontrollstendis vajalikud mõõtmised,” sõnas Uukkivi.

Samuti on kliendil õigus nõuda vee-ettevõttelt tagasiulatuvalt kolme kuu ulatuses tasaarveldust.

“Juba enne ettevõtte müüki oli juhtumeid, kus majaühistud vaidlesid meiega veekulutuste üle ja tuli ette ka juhtumeid, kus tasaarveldusi tehti,” tunnistas Uukkivi. “Kui klienti ei huvita veemõõtja täpsus täna, siis kindlasti on oodata veemõõtjate ekspertiisi nõudmiste laviini siis, kui Tallinnas toimub esimene suurem veehinna tõus.”

Tallinna linna tarbijakaitsekomisjoni liige Mati Eliste sõnul on tema käes probleemi käsitlevad materjalid ning loodetavasti hakkab õige pea nendega tegelema ka komisjon.

“Minu arvates on probleem täitsa olemas, kuigi kõigepealt tuleks vastavaid väiteid kontrollida,” tunnistas Eliste, kelle sõnul on tegu kiire asjaga just tarbija seisukohast.

Samas tunnistas Eliste, et tarbijate pole tema teada komisjonile veemõõtmisega seotud kaebusi esitanud.

Tallinna Veelt ei õnnestunud asja kohta eilse päeva jooksul selgitusi saada.