"Sellised reisid mõjutavad ametnike sõltumatust ja objektiivsust ning vähendavad maavalitsuse mainet elanike silmis," ütles riigikontrolli pressinõunik Sven Soiver. Tema sõnul on ametnike tegu taunitav ning võib kahtluse alla seada nende sõltumatuse. Samas avaldas Soiver lootust, et reis ei mõjuta maavalitsust firmadelt edaspidi tellitavaid avalikke hankeid.

Valga maavanem Rein Randver, abimaavanem Georg Trashanov ja maavanema autojuht viibisid 18. ja 19. septembril Saksamaal Hannoveris ning kasutasid sinna sõitmiseks ja ööbimiseks ERTS-i raha.

Trashanovi sõnul sõitsid nad maailmanäitusele Valga maavalitsuse bussiga, mille sõidukulud jagati ERTS-iga pooleks. Trashanov ei osanud aga öelda, kui palju maavalitsus reisi eest maksis. "Me võime vaid teoreetiliselt arvutada neid summasid," lausus Trashanov, kelle hinnangul võis summa ulatuda kuni 3000 kroonini.

Koos maavalitsuse juhtidega Saksamaal käinud ERTS-i tegevdirektor ja Valga volikogu esimees Uno Heinla kinnitas, et enamiku transpordikuludest tasus nende ettevõte. Täpseid summasid keeldus ta ütlemast.

Valga maavalitsuse rahandusosakonna andmetel olid Hannoveri külastamiseks maavanemale ja abimaavanemale ettenähtud päevaraha 500 krooni, millele lisandusid ka ööbimiskulud. Trashanovi sõnul ööbisid nad hotellis, kus tasusid ühe öö eest keskmiselt 385 krooni.

Wris Toursi reisibüroo reisikonsultandi Triin Laanesi sõnul on sellise hinna eest võimalik ööbida vaid kellegi kodus või noortehotellis. "Praegu on Hannoveris hotellihinnad tavapärasest kolm kuni neli korda kõrgemad," kinnitas Laanes. Ta lisas, et öö kolmetärnihotellis maksab Saksamaal umbes 1000 krooni.

Hiiu maavanem Hannes Maasel ütles, et Hiiumaal oleks ametnike reisimine firma raha eest välistatud. "Hiiumaa on niivõrd väikene ja siin rakendub sotsiaalne kontroll," lausus Maasel. Samas ei soovinud ta Valga maavanema reisi enne kommenteerida kui on selged kõik üksikasjad.

ERTS-i direktor Eduard Koger ja tegevdirektor Uno Heinla käisid maailmanäitusel, kuna soovisid näha, kuidas näeb välja ettevõtte poolt ja Valga maavalitsuse abil valmistatud maakonna reklaam. Valgamaa on üks väheseid maakondi, mis valmistas EXPO maailmanäituseks maakonda tutvustava installatsiooni.

ERTS on 1991. aastal 6000 krooniga loodud ettevõte, mille peamiseks tegevusalaks on kaupade kättetoimetamine raudteed mööda. Firma käive ulatub kümnetesse miljonitesse dollaritesse. 1999. aasta kevadel loodi ERTS-i eestvedamisel 2,4 hektariline Valga vabakaubandustsoon.

Firmad annavad altkäemaksu

* Maailmapanga uuring näitas, et iga kuues Eesti firma tajub teravat riigiasutuste survet altkäemaksuks või teeneks.

* Anonüümselt vastanud ettevõtjad kinnitasid, et on teinud poliitilistele jõududele mitteametlikke makseid eesmärgiga saada vastuteeneid.

* Iga seitsmes firma on sobivate seadusaktide saamiseks maksnud altkäemaksu parlamendisaadikutele või pakkunud muid hüvesid.

* Küsitletud firmad maksavad altkäemaksudeks keskmiselt 1,6 protsenti oma aastatuludest.

Allikas: Maailmapank