Põgenemine nagu romaanis

Kodumaal Valgevenes on Ilin märtsis toimunud presidendivalimiste järel aset leidnud meeleavalduste korraldamise ja nendes osalemise tõttu tagaotsitav.

Ilini sõnul heidavad võimud talle ette riigivastast tegevust, sest ta levitas illegaalseid ajalehti ja kutsus Oktoobri väljakule tuhandeid inimesi.

Minskis Oktoobri väljakul toimunud miitingute viimastel päevadel sattus Ilin miilitsa eriüksuse kätte. Ühes paari sõbraga sai ta miilitsa käest korralikult peksa ning kuigi teda sooviti esimese hooga viia jaoskonda arestikambrisse, osutusid tema vigastused niivõrd tõsisteks, et miilits pidas paremaks ta haiglasse viia.

“Haiglas vaatas arst mu läbi, andis valuvaigistit ja siis pidi mind arestikambrisse viidama, aga ma märkasin lahtist akent ja põgenesin,” kirjeldas Ilin juhtunut.

Justkui põnevusromaanis võttis noormees takso ja sõitis ühe sõbra juurde, kus ta lebas neli päeva järgemööda voodis. Teda käisid tohterdamas tuttavad eraarstid. Kui Ilin oli kosunud, sõitis ta tuttavate abil Leedu piiri äärde, kuid Mogoni väikelinnas sattus ta taas miilitsa kätte.

“Kartsin, et nüüd on kõik, aga ei, nad kontrollisid dokumente ja ütlesid, et kõik on korras.” Kuid paari tunni pärast oli miilits üles leidnud Ilini ööbimispaiga. Taas õnnestus noormehel suure juhuse tõttu põgeneda.

“Kuna mulle tundus, et Leedu piiri kaudu pole võimalik Valgevenest välja saada, võtsin suuna hoopis Vene piirile. Sain ka endale üllatuseks lihtsalt üle piiri ja sõitsin otsejoones Ukrainasse.” Kuna Ukraina ja Venemaa ning Valgevene vahel kehtib viisavabadus, polnud Ilinil ka Ukrainasse keeruline pääseda.

Oma vanemaid ja endist tüdruksõpra pole noormees märtsist saadik näinud. Kuid Valgevenesse ei julge noormees sõita enne kui Lukašenka presidendiaeg on otsa saanud. Kodumaale naastes võidakse Ilinit süüdistada põgenemises ning riigivastases tegevuses. “Saaksin mitu aastat, aga ma olen oma napist elust pidanud juba neli kuud arestimajas istuma. Aitab.”

Eesti toetab kuut valgevenelast

•• Aprillikuise valitsuse otsuse tulemusel alustab uuest õppeaastast Eesti ülikoolides õpinguid kuus Valgevene ülikoolidest poliitilistel põhjustel välja heidetud üliõpilast.

•• Valitsuse otsus võimaldanuks Eestis ülikooliteed jätkata kümnel Valgevene noorel, kuid rahvastikuministri nõuniku Aarne Veedla hinnangul võis liiga lühikene otsustamisaeg põhjustada poliitiliselt tagakiusatavate tudengite seas väiksema huvi kui valitsus otsust tehes lootis.

•• Sügisest õppima hakkavad tudengid said ise valida mõne riiklikult akrediteeritud õppekava neile meelepärases ülikoolis. Õppemaksu ja elamiskulud katab valitsus, mis on demokraatia arenguks valgevenelaste koolitamise näol ette näinud ligi miljon krooni.

•• Eesti valitsus on toetanud ka mitmete Euroopa Liidu liikmesriikide ideed luua spetsiaalne fond, mis toetaks demokraatiat ja inimõigusi Valgevenes ja teistes Ida-Euroopa riikides.

Sügisest Eestis õppima hakkavad tudengid on valinud õppimiseks arvutiteaduse, äri ja halduse, ajakirjanduse ning õiguse.