Vabariigi valimiskomisjoni juhataja Mihkel Pilvingu sõnul tunnustab komisjon OSCE vaatlejate tööd – tegemist on asjalike ja konstruktiivsete ettepanekutega.

Ühe märkustest e-valimiste osas oli, et ei ole teada, millisel juhul e-hääl vigaseks loetakse ja see arvesse ei lähe. Miks ei ole see täpselt reguleeritud?
Hääle kehtivuse tingimused on seaduses reguleeritud, kuid toodud ei ole loetelu võimalustest, kuidas elektrooniline hääl võib arvestamata jääda. Antud raportis viidatud juhtum puudutas ühte häält, mis võis jääda arvestamata nii konkreetse hääletaja enda tegevuse tulemusena kui muul põhjusel. Nõustume OSCE tähelepanekuga ning oleme kaalumas ettepaneku tegemist seaduse täpsustamiseks.

E-hääletuse süsteem on OSCE raporti järgi riigikogu IT osakonna kontrollida, seega pole kindel, kas ikka ollakse piisavalt kriitilised süsteemi toimimise osas. Miks ei ole Komisjonil kasutada sõltumatut eksperti?
Riigikogu kantselei IT osakonna töötajad osalesid valimiskomisjoni sekretariaadi töös. Sõltumatuid eksperte, audiitoreid ja eksperte teistest IT valdkonna organisatsioonidest, kasutatakse pidevalt ja vastavalt vajadusele nii süsteemi arendamisel kui rakendamisel.

Kas on kavas mõnele isikule või asutusele selline ülesanne anda?
Valimiskomisjon kindlasti analüüsib varasemate valimiste kogemusi IT vallas ning kaalub elektroonilise hääletamise IT alaste teadus- ja rakendusuuringute laiendamist ja koordineeriva tegevuse tõhustamist.

OSCE pakkus välja, et e-valimiste süsteemi testimise tulemused võiks kodulehel avalikustada. Miks seda seni ei tehta?
Seniste turvahinnangute kohaselt testimise tulemusi ei avalikustata. Samas kaalume kindlasti ka OSCE argumente sarnaste raportite avalikustamise osas.

Ühe etteheitena kõlas raportis, et hääletamise aeg koos hääletaja isikuandmetega säilib logifailis. Miks see säilitamine vajalik on?
Logifaile kasutatakse süsteemi tegevuse jälgimiseks. Need logid ei ole avalikud. Logifailides kajastuvaid andmeid saab võrrelda andmetega, mis kajastuvad valijate nimekirjades ning alluvad ka sarnastele nõuetele. Tegemist ei ole turvariskiga.

Andmete hävitamine pole OSCE hinnangul piisavalt reguleeritud. Kuidas see hetkel reguleeritud on?
Andmete hävitamise aeg ja kohustus on analoogselt pabersedelitega reguleeritud Vabariigi Valimiskomisjoni määrusega. OSCE soovitus hõlmab antud regulatsiooni täiendavat täpsustamist, mida VVK ka kaalub.

Kuidas e-hääletuse andmed hävitatakse?
E-hääletamise andmed hävitatakse elektrooniliste võtmete kustutamise ja andmekandjate purustamise teel VVK avalikul koosolekul, kus viibisid nii VVK liikmed, audiitorid kui ka kodumaised ja välismaised (OSCE) vaatlejad.