“Hääletuse salajasus on seotud hääletamisvabadusega ja meie asi on need kaks põhilist printsiipi tagada,” ütles valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul. Selleks kohtub komisjon täna hommikul politsei esindajatega ning koos vaadatakse üle nii Estonias tarvitusele võetavad turvalisuse abinõud kui ka meetmed, mis peavad tagama hääletamise salajasuse.

Sibula sõnul luuakse kõik tingimused, et valijameeste antud hääled jääks vaid nende teada. Lisaks valimiskomisjoni liikmetele jälgivad täna valijameestekogu tööd ka kümned vaatlejad.

Valimiskomisjonile on laekunud vihjeid, nagu võidaks valijamehi sundida täidetud hääletussedelit fotosilmaga varustatud mobiiltelefoniga pildistama, et hiljem tõestada, kes kuidas hääletas. Lisaks on valimiskomisjonile vihjatud ka erivärviliste pasta-pliiatsite kasutamisest, mis aitaks valikutegijat hiljem tuvastada.

Sibula sõnul on valimiskomisjoni selge seisukoht, et pä-rast valimisi sedeleid kellelegi ei väljastata, mis peaks tagama, et huvi värviliste pliiatsite vastu peaks kaduma. Sibula sõnul näidatakse täidetud valimissedeleid hiljem vaid kohtu nõudel.

Presidendikandidaat Toomas Hendrik Ilvese valimismeeskonna liikmed on vihjanud ka veel kolmandale seadust rikkuvale võimalusele. Petuskeemi kohaselt ei täidaks ebausaldusväärsemad valijamehed ise oma sedeleid, vaid annaks oma tühja sedeli usaldusväärsele inimesele, kes annaks vastu juba täidetud sedeli. Väidetavalt olevat sellisest võimalusest teavitatud ka valimiskomisjoni.

Sibulani tema sõnul selline teave jõudnud pole, aga ka sellise petuskeemi tarvis on komisjonil vastumeetmed olemas – jälgitakse, et ükski valijamees ei siseneks kabiini üle ühe korra. Kõik Estoniasse täna sisenevad valijamehed, külalised ja ka valimiskomisjoni liikmed läbivad metallidetektori.