Linde avaldas Päevaleht Online’ile arvamust, et suure tõenäosusega poliitilise välireklaami kord enne tänavusi Europarlamendi ning kohalike omavalitsuste valimisi ei muutu.

„Esimsed valimised on juba juunis ja teised sügisel. Suhteliselt vähe aega on jäänud selleks, et sääraseid muudatusi teha,“ selgitas ta.

Praegu kehtiva valimisseaduse järgi pole poliitlised välireklaamid lubatud valimiste eelse aktiivse agitatsiooni perioodi ajal ehk teisisõnu peavad plakatid avalikust ruumist kaduma 40 päeva enne valimisi.

Riigikogu kiitis eelmise aastal poliitilist välireklaami reguleeriva seaduse muutmise alustamise ning selle lubamist ka aktiivse agitatsiooni ajal puudutav ettepanek on läbinud parlamendis esimese lugemise.

Parlamenti jõudis küsimus pärast seda kui õiguskantsler viitas sellele, et välireklaamide keelamine vahetult enne valimisi on põhiseaduse vastane.

Riigikogus puudub eelnõu suhtes konsensus

„Praegu on asi põhiseaduskomisjonis menetluses ja praegu on mulle jäänud mulje, et riigikogus ei ole enamuse toetust, et seda eelnõud edasi menetleda,“ rääkis Linde.

„Erinevad erakonnad on erinevatel seisukohtades. Pean siinkohal eriti silmas ka koalitsiooni. Praegu puudub ühtne arusaam selles asjas,“ jätkas ta.

Linde ei julgenud ennustada, millal eelnõu võiks riigikogus teisele lugemisele jõuda.

„See vajaks täiendavaid poliitilisi kokkuleppeid, mis väljuksid põhiseaduskomisjoni tegevuse raamidest,“ lisas ta.

Väljavõte valimisseadusest:

Üksikkandidaadi, erakonna või erakonna nimekirjas kandideeriva isiku või nende logo või muu eraldusmärgi või programmi reklaamimine hoonel, rajatisel, ühistranspordivahendi või takso sise- või välisküljel ning muu poliitiline välireklaam on aktiivse agitatsiooni ajal keelatud.