Arnold Rüütli foto viibimise tõttu on välisesindused Eesti Päevalehe andmeil olnud sunnitud riigipea fotost üldse loobuma või kasutama Lennart Meri fotot.

Nii ripub näiteks Bosnias Eesti rahuvalvajate luureüksuse Baltsqn-4 staabi seinal Meri foto.

Samuti on taanlaste juhitud väekontingendi ülem teinud eestlastele märkuse, miks tema ruumi seinal ei ole ainsana rahu valvavate riikide presidentidest Eesti riigipea fotot.

“Välisesindused saavad foto peatselt,” kinnitas Karin Piir presidendi kantselei pressiteenistusest. Tema sõnul võttis presidendi ametliku portree tegemine küll aega, kuid on nüüdseks valmis.

Lähipäevadel kavatseb kantselei riputada president Arnold Rüütli foto digitaalversiooni üles presidendi koduleheküljele.

Piir ei osanud öelda, kui palju fotosid kokku tellitakse, kuna neid ei tehta korraga valmis, vaid vastavalt vajadusele. Seetõttu on Piiri sõnul raske öelda, kui palju fotode valmistamine maksma läheb.

Välisministeeriumi pressiesindaja Taavi Toom ütles, et paar päeva pärast president Arnold Rüütli ametisseasumist saatis ministeerium presidendi kantseleile palve saata neile Eesti välisesinduste jaoks presidendi foto, kuid seni pole seda tehtud.

“Ilmselt võtab foto ettevalmistamine aega, sest seda ei saa teha kiirustades, kuna riigipea foto on välisesindustes riigi üks sümboleid,” lausus Toom.

Tema sõnul ripub presidendi raamitud foto tavaliselt saadiku töökabineti või esinduse tähtsaima ruumi seinal.