Päevalehe andmetel kavatseb välisminister Urmas Paet esitada valitsusele oma ministeeriumi tulevase kantsleri kandidaadiks praeguse haldusküsimuste asekantsleri Marten Koka.

Vajadus uue kantsleri järele tekib uuest aastast, sest Eesti praegune kõrgeim diplomaat Matti Maasikas on juba kuid tagasi andnud teada kavatsusest siirduda tööle Euroopa Komisjoni. Euroopa Komisjoni laienemisvoliniku Olli Rehni büroo andis juba aprillis teada, et Maasikaga on saavutatud kokkulepe tema Brüsselisse tööleasumise kohta alates 1. jaanuarist 2009.

Päevalehe andmetel on Paet Kokka kui kõige tõenäolisemat kantslerikandidaati tutvustanud juba ka välisministeeriumi töötajatele, kuid minister kavatseb otsuse eelnõu valitsusse viia siiski alles aasta lõpu poole.

Välisministeeriumi pressiesindaja Kersti Luha ütles, et uue kantsleri nime üle on veel vara arutada. “Kantsleri kinnitab ametisse valitsus, kellele peab esmalt välisminister vastava ettepaneku tegema,” rääkis ta.

Muljet avaldav karjäär

Juristiharidusega Kokk asus esimest korda välisministeeriumi tööle 1994. aastal ja sai juba mõne aasta pärast ministeeriumi inimõiguste büroo juhatajaks. Pärast seda on ta teinud kiiret karjääri riigikantseleis, kus töötas alates 1999. aastast infosüsteemide ja asjaajamise osakonna juhatajana. 2001. aastal sai Kokk juba aga riigikantselei peadirektoriks. Välisministeeriumi naasis ta ligi kaks aastat tagasi.