Kolm Tallinna ülikooli (TLÜ) välisüliõpilast, üks hispaanlane ja kaks itaallast, on esitanud politseisse avalduse peksmisjuhtumite uurimiseks.

Itaaliast pärit 21-aastased Giampetro Balia ja Peter Boaten Manu said oma obadused kätte 9. märtsi öösel, olles ülikooli vastas hamburgerikioski sabas. “Kaks meest hakkasid äkki midagi ütlema. Nad tahtsid vist teada, kust me pärit oleme,” rääkis Balia. “Peterile ütlesid nad, et mingu tagasi Aafrikasse! Tõenäoliselt sellepärast, et Peter on mustanahaline.”

Korraks kadusid tülitajad kioski taha. “Siis äkki lõi keegi mind mingi kõva esemega vastu pead, nii et ma käisin pikali.” Samamoodi lennutati asfaldile ka Manu. Prokuratuur pole siiani kahtlustatavaid tuvastanud.

Mis itaallasi aga eriti valusalt riivas, oli pealtnägijate reaktsioon või õigemini selle puudumine. “Vähemalt viis inimest nägi kõike pealt, aga keegi ei teinud midagi!” imestas Balia. “Ma küsisin kioskimüüja käest salvrätti, et näolt verd pühkida, aga ta hakkas mind vihaselt eemale ajama,” ütles Balia. ”Nüüd püsime õhtuti kodus. Miks riskida?”

TLÜ filoloogiaüliõpilase, hispaanlase Mario Rodriguese sõnul ründasid teda 13. märtsi öösel Hollywoodi klubis nii üks klubikülastaja kui ka turvatöötajad. Klubi turvajuhi Daniel Sternfeldi sõnul oli ründajaks Rodrigues ise ning firma Meeskond turvatöötajad ei kasutanud tema kallal jõudu.

Lindistus tõendab

Tema sõnul tõendavat seda ka turvakaamerate lindistus. Ringkonnaprokurör Natalia Miilvee ütles, et mõlemad osapooled esitasid vastastikuse kuriteokaebuse ning Mario vastu esitatud kaebus on nüüdseks saanud juba lahenduse. “Kodanik Mario pani ka ise toime vägivallateo, ületades hädakaitse piire, kuid kuna tema suhtes menetlushuvi puudub, siis see asi on nüüd lõpetatud,” selgitas Miilvee, kelle sõnul pidi Rodrigues tasuma riigile 1000 krooni.

Kuid Rodriguese enda esitatud kaebus on endiselt menetluses. Prokuratuuri hinnangul sai tüli alguse rahvusliku vaenu pinnal hispaanlase ja eestlase vahel, kuid ei ole veel küllalt andmeid, kas on alust kvalifitseerida tegu vaenu õhutamiseks.

“Tegemist oli ilmselgelt juhtumiga, kus rünne oli põhjustatud kannatanu nahavärvist. Siiani on vaid üks kahtlustatav, teine klubikülastaja, turvatöötajatele ei ole prokuratuur kahtlustust esitanud,” ütles Miilvee.

Ülikooli juhtkond mures

•• “Kui nad tulid meiega üksteise järel rääkima, siis see vaatepilt oli jube,” kirjeldas Merje Songe TLÜ rahvusvaheliste suhete osakonnast. “Mariol oli sõrmeluu katki ja ta lonkas ühte jalga. Giampetrol oli pea lõhki,” kirjeldas Songe. “Eriti muserdas neid pealtnägijate ükskõiksus, et keegi ei tulnud neile appi.”

•• Songe sõnul ei ole TLÜ välisüliõpilased tema teada enne nii tõsise vägivalla ohvriks langenud. “Ütlemist on ikka olnud, näiteks on tänaval tõmmunahalisele üliõpilasele visatud jalgadesse sigarett ja öeldud: mine koju! Aga sellist vägivalda pole küll olnud,” selgitas Songe, kelle sõnul tunneb ülikooli juhtkond samuti toimunu pärast muret.

•• Täna toimub sündmuste tõttu seminar, kus Vilve Mill Põhja politseiprefektuurist räägib, kuidas käituda, et end linnatänavatel turvalisemalt tunda. Samuti räägib sotsiaalpoliitika õppejõud Margo Kikas Eesti ühiskonnast ja sellest, mis siin traditsiooniliselt vägivalda põhjustab.