Eelnõu väljatöötamise tingis vajadus viia keskkonnajärelevalve seadus kooskõlla Vabariigi Valitsuse seaduse ja selle rakendamisega seonduvate seaduste muutmise seadusest tulenevate muudatustega keskkonnakaitset ja kasutust korraldavate asutuste struktuuris ja ülesannetes. Redigeeriti keskkonnakaitseinspektorite tegevust puudutavaid sätteid.

Vastavalt seletuskirjale sätestab eelnõu keskkonnajärelevalve olemuse ja kehtestab keskkonnajärelevalvet teostavate ning keskkonnajärelevalvele allutatud isikute ja asutuste õigused ja kohustused ning järelevalvetoimingute korra, mis ei ole reguleeritud teiste seadustega. Keskkonnajärelevalve asutusteks on eelnõu kohaselt Keskkonnainspektsioon, Maa-amet ning kohalik omavalitsusorgan või omavalitsus.

Enam ei nähta järelevalve töös ette täiendavate järelevalveülesannete andmist kohalikele omavalitsustele riigi poolt finantseeritavate halduslepingutega. Küll säilivad omavalitsustel järelevalveülesanded või –õigus seadusega määratud ulatuses ning lepinguliselt võivad nad täita muid ülesandeid keskkonnakaitse ja kasutamise korraldamisel. Nähakse ette võimalus anda seadusega keskkonnajärelevalve ülesandeid ka teistele valitsusasutusetele nagu Piirivalveamet, Politseiamet jms.