Parts tunnistas, et valitsuse ees on ainult halvad valikud, sest riigisiseselt on ausamba mahavõtmist raske seletada. Jõuliselt toetas teiste ministrite sõnul erakonnakaaslast Leivot Rahvaliidu esimees, keskkonnaminister Villu Reiljan, kes on tuntud oma mahlakate ütluste poolest.

Kohalviibijate sõnul kasutas Reiljan selliseid sõnu nagu „valitsus peab näitama, et me pole mingi kokutajate bande“, „kas me teeme seda kohe või ei puutu üldse“ ja „koeral tuleb kohe saba maha raiuda“. Reiljan oli ka ainus, kes juhtis tähelepanu sellele, et valitsus peaks rahvale hästi selgitama, miks ausamba mahavõtmine on oluline.

Probleemiga nädalaid tegelenud Parts ja Leivo lootsid algul, et riigi maal asuva mälestusmärgi laseb ära koristada Lääne maavanem Jaanus Sahk. 22. septembril nagunii maavanema kohalt lahkuv Sahk aga puikles vastu ning viitas bürokraatlikele takistustele, mis ei lase tal nii kiiresti sellist otsust teha.

Viide sellele seisab ka valitsuse ametlikus korralduses: „Lääne maavanem ei ole vaatamata ministri poolt esitatud nõudmistele asunud riigi kui omaniku õiguste kaitsele.“

Lõpuks jäi kogu valitsus nõusse, et asi tuleb kohe ära teha.