Opositsiooni loobumisel Riigikogu töö takistamisest säästueelarve arutamisel jätab valitsus usaldushääletuse ära, et mitte luua pretsedenti seaduse jõuga läbisurumiseks.

Otsuse usaldushääletamise läbiviimise kohta langetab valitsus täna keskpäeval, kui selgub, kuidas Keskerakond käitub eelarve arutamisel Riigikogu erakorralisel istungil.

"Siis on näha, kas kaubad ja savisaared lähevad venitamise peale," ütles rahanduskomisjoni esimees Kalle Jürgenson (Isamaaliit).

Jürgensoni sõnul eelistab valitsus säästueelarve tavapärasel moel vastu võtta. "Kui opositsioon loobuks oma muudatusettepanekute mäest, saaksime teise lugemise rahulikult lõpetada ja enne kolmandat lugemist maha istuda," märkis ta. "On üksikuid kohti, kus on võimalik kokku leppida."

Jürgensoni sõnul ei karda valitsusliit usaldushääletuse läbikukkumist, vaid selle võimalikke tagajärgi Eesti parlamentaarsele süsteemile. "Ühtviisi ohtlikud demokraatiale on nii opositsiooni destruktiivne käitumine kui ka pidev ja liiga kergekäeline usaldushääletuse kasutamine," ütles Jürgenson.

Seni pole ükski taasiseseisvumisjärgne Eesti valitsus sidunud ühegi seaduse vastuvõtmist Riigikogus usaldushääletusega.

Paremerakondade lootusi usaldushääletuse ärajätmiseks toidab opositsiooni murdumine eelmisel kolmapäeval, mis aitas parlamendi kodukorda muuta.

Valitsusliidu saadikute andmetel hääletas osa opositsioonist enne Riigikogu kodukorra muutmist maha Keskerakonna liidri Edgar Savisaare ettepaneku jätkata parlamendi töö venitamist. "Tundub, et Savisaar on jäänud vähemusse," ütles Kalle Jürgenson.

Valitsusliit luges heaks märgiks ka seda, et opositsioon polnud neljapäeval rahanduskomisjonis vastu nende kompromissikavale.

53-liikmelisel koalitsioonil tuleb tagada, et sel nädalal istuks Toompea istungisaalis kogu aeg 51 saadikut. Vastasel juhul võivad opositsioonipoliitikud oma kohalolekut mitte registreerida, misjärel Riigikogu juhataja peab istungi laiali saatma.

Erakorraline istungjärk on otsustusvõimeline vaid siis, kui kohal on üle poole Riigikogu koosseisust. Seetõttu jätavad valitsusliidu liikmed ära välissõidud, välja arvatud Ameerikasse lendav reformierakondlane Ignar Fjuk.

Riigikogu esimees Toomas Savi loobus ammu kavandatud visiidist Saksamaale Kieli. Strasbourgis Euroopa Nõukogu parlamentaarse assamblee istungil esindavad Eestit vaid opositsioonisaadikud.

Eelarve arutamise lõppvaatus

* Täna kell 11 algab Rii gikogu erakorraline istung eelarve aruteluga.

* Kell 12 koguneb valitsus, et otsustada usaldushääletuse korraldamine.

* Usaldushääletus tähendab, et valitsusele lähevad rahanduskomisjonilt üle juhtivkomisjoni õigused. Riigikogu suurde saali ei jõua ca 580 opositsiooni esi-tatud muudatusettepanekut.

* Tänu hääletamisvõimaluse puudumisele ei saa opositsioon enam venitada, mis võimaldab lõpetada täna lisaeelarve teine lugemine.

* Esmaspäeval, 28. juunil, peaks toimuma säästueelarve eelnõu kolmas lugemine ja lõpphääletus, mis on ühtlasi usaldushääletus valitsusele. Päev varem täitub Mart Laari valitsuse 100 päeva. Usaldushääletus õn-nestub, kui eelarve poolt on rohkem saadikuid kui vastu. Läbikukkumise korral astub kogu valitsus tagasi ja võivad tulla erakorralised Riigikogu valimised.