VV kriisikomisjoni ette seatakse õppusel kahe hädaolukorra stsenaariumid, mille reaalse toimumise korral kriisikomisjonil tuleb tegutseda vastavalt "Hädaolukorraks valmisoleku seadusele", "Eriolukorra seadusele" või "Erakorralise seisukorra seadusele".

Kriisiõppuse on ette valmistanud ja kriisi stsenaariumi kirjutanud siseministeeriumi sisejulgeolekudivisjoni kriisireguleerimise spetsialistid asekantsler Kalev Timberg ja nõunik Raine Eenma ning kaitsepolitseiameti peadirektori asetäitja Aldis Alus.

Sarnase stsenaariumiga hädaolukorrad on mullu koolituste käigus läbi mänginud ka Vabariigi Valitsus.

15-liikmelise VV kriisikomisjoni esimees on siseminister Tarmo Loodus ja aseesimees siseministeeriumi kantsler Märt Kraft. Komisjoni kuuluvad samuti ametikohtade järgi riigisekretär Aino Lepik von Wiren, välisministeeriumi kantsler Indrek Tarand, sotsiaalministeeriumi kantsler Hannes Danilov,

teede- ja sideministeeriumi kantsler Margus Leivo, majandusministeeriumi kantsler Marika Priske, kaitseministeeriumi kantsler Indrek Kannik, justiitsministeeriumi kantsler Mihkel Oviir, rahandusministeeriumi kantsler Aare Järvan, Kaitsejõudude Peastaabi ülem kolonelleitnant Aarne Ermus, päästeameti peadirektor Matti Raidma, peaministri nõunik Jaan Tross, peaministri nõunik - valitsuse pressibüroo direktor Kaarel Tarand ja Riigikantselei koordinatsioonidirektor Rainer Saks.

VV kriisikomisjon koordineerib riikliku kriisipoliitika väljatöötamist, riigi ja kohalike omavalitsuste tegevuse koordineerimist ja suunamist kriisiriskide analüüsimisel, ennetamisel ja ühiste tegevuskavade väljatöötamisel. Kriisikomisjoni pädevuses on esitada Vabariigi Valitsusele ettepanekuid kõigis hädaolukordadesse puutuvates küsimustes.

VV kriisikomisjoni teabepäev "Hädaolukorraks valmisolek" toimub kella 10 - 14 kriisikomisjoni ruumides Erika tn 3 Tallinnas.

Hädaolukord - sündmus või sündmuste ahel, mis ohustab riigi julgeolekut, inimeste elu ja tervist, kahjustab oluliselt keskkonda või tekitab ulatuslikku majanduslikku kahju ning mille lahendamiseks on vajalik Vabariigi Valitsuse, valitsusasutuste ning kohalike omavalitsuste kooskõlastatud tegevus;

Rahvusvaheline hädaolukord - sündmus või sündmuste ahel välisriigis, mis ohustab rahvusvahelist julgeolekut ja millega Eesti Vabariik on seotud väliskohustuste kaudu või läbi rahvusvahelise abipalve.

Kriisireguleerimine - riiklik meetmete süsteem, mis on ettevalmistatud ja kasutusele võetud riigiasutuste poolt koostöös kohalike omavalitsuste, ettevõtjate ning kriisireguleerimisele kaasatud mittetulundusühingute ja sihtasutustega, selleks et tagada hädaolukorras ühiskonna turvalisus;

Rahvusvaheline kriisireguleerimine - rahvusvaheliste meetmete süsteem rahvusvaheliste hädaolukordadele vastamiseks, mis hõlmab riikidevahelist koostööd ja koostööd rahvusvaheliste organisatsioonidega;

Kriisireguleerimismeeskond - teabevahetuse, ressursside kasutamise ning ametkondade koostöö koordineerimiseks ning olukorra analüüsimiseks moodustatud alaliselt tegutsev meeskond, kelle määratud koosseis ja töökorraldus ning ettevalmistus võimaldavad ööpäevaringse töö hädaolukorras. Kriisireguleerimismeeskonna moodustab ja kutsub kokku VV kriisikomisjon.