Kasemaa viitab kooli ja Pedaniku vahelisele lepingule. “Seal on täpselt kirjas, kui palju võib olla võlgnevusi ja mis aja jooksul peab need likvideerima.”

Kehv õppeedukus ja käitumine olidki 12. klassis õppinud Pedaniku väljaviskamise põhjused - tal oli tähtajaks tegemata koguni viis arvestust.

Inspektor avastas, et Pedanikul oli koolis teisigi korrarikkumisi. Vahetult enne väljaviskamist saatis matemaatikaõpetaja Eve Nigul nii Priidu emale Kadile kui ka poisile endale elektronkirja viimase õpivõlgadest. Priit vastas õpetajale: “Nahhui, oli sul vaja sellest emale teatada!” tsiteerib Kasemaa.

Erakooli infokorraldaja Karin Laansoo nimetab seda roppust siiski vaid “üheks piisaks karikas”. Poiss olevat ka ohtralt puudunud, sest töötanud argipäevahommikuti kella 8-10 Uuno Raadios. “Keegi ei andnud talle aga luba koolist puudumiseks,” märgib Kasemaa.

Kultuuri- ja haridusministri 1994. aasta määrus keelab õpilaste kustutamise kooli nimekirjast õppeaasta keskel ebapiisava õppeedukuse tõttu. Õppenõukogu otsusega võib õpilase siiski välja heita, kui ta rikub käitumis- ja kõlblusnorme, eirab kooli kodukorda või tal on kriminaalkaristus.

“Määrus on aga tehtud nii, et see kehtib vaid munitsipaal- ja riigikoolide kohta,” teatab Kasemaa. Eile saatis ametnik ministeeriumile kirja inspekteerimistulemustega ning Pedaniku igati seadusliku väljaviskamise omapoolse hukkamõistuga.

“Kui Priit Pedanik ja tema ema pole inspektori tulemusega rahul, on neil võimalus kirjutada uus avaldus. Siis läheb kooli dokumentatsiooni kontrollima haridusministeeriumi inspektor,” ütleb ministeeriumi järelevalvetalituse peainspektor Kristi Mere.

“Raudselt teeme uue avalduse!” teatab Kadi Pedanik, olles kooli seadusevastases tegevuses kindel.

Priit õpib nüüd ühes Õismäe koolis ning loodab, et lõpukirjand teemal “Elu tegelikest ja näilistest väärtustest” õnnestus hästi. “Proovikirjandiga sain 85 punkti sajast,” ütleb ta.