Eile kogunenud Võrumaa Teataja nõukogu otsustas päevapealt ametist tagasi kutsuda vaid veidi üle kuu peatoimetaja tööd teha saanud Sulev Valneri ja nimetas tema asemel uueks peatoimetajaks detsembris skan­daalide saatel minema aetud ja 1972. aastast Võrumaa Teatajas ja selle eelkäijas Töörahva Elu töötanud Kalev Annomi.

Tõenäoliselt veel enne seda, kui Annom saab täna võimaluse kokku hakata panema laupäeval ilmuvat järgmist lehenumbrit, tuleb tal asuda ajakirjanike ja teiste toimetuse töötajate ette, et anda ammendavaid vastuseid ettevõtte tuleviku ja segaste rahaasjade kohta. Kui ajakirjanikud end rahuldavaid selgitusi ei saa, võib toimetuses alata lahkumiste laine ning Sulev Valneri kõrval kaotab ajaleht veel mitmeid häid ajakirjanikke.

Peavad lahkumisplaani

Võrumaa Teataja reporter Arved Breidaks rääkis, et lahkumisplaane peavad vähemalt pooled töötajad. Lahkumisavaldusi ko­he lauale panevaid inimesi toimetuses tõenäoliselt aga pole. Põhjus ennekõike selles, et uut töökohta pole Võrus kusagilt võtta. „Ka mul on kolm last toita,” lisas Breidaks.

Kuid selge on see, et Võrumaa Teatajas pole segased mitte üksnes töötajate ja uue juhtkonna, vaid ka omanike endi vahelised suhted. Eile keskpäeval Võrumaa Teataja toimetuses alanud nõukogu koosolekule saabusid kõik viis nõukogu liiget. Kui detsembris lehe nõukogu esimeheks saanud Marko Jakobi ja aastakümneid tegevtoimetajana töötanud Maire Kriis välja arvata, siis Gert Kuus, Anti Annom ja Küllikki Sikaste olid eile ajalehe nõukogu koosolekul esimest korda. Uued nõukoguliikmed olid endale appi võtnud ka vandeadvokaadi abi Peeter Viirsalu.

Kuigi uued ajalehe nõukogu liikmed nägid Sulev Valnerit oma elus esimest korda, ei seganud see neid Valnerit tagandama põhjendusega, et „Kalev Annom on parem peatoimetaja kui Sulev Valner”.

„No see põhjendus on nii absoluutne ja hea põhjendus, et mul pole võimalik sellele mingite argumentidega vastu vaielda,” naljatles pä­rast nõukogu istungit Sulev Valner. Samal ajal annavad Võrumaa Teataja omanike esitatud faktid aimu, et viimaste aastate jooksul on Kalev Annomi teadmisel ja osalusel toime pandud mitmeid rahalisi tehinguid, mis on kahjustanud väljaande omanike huvisid.

Nii näiteks toob Võrumaa Teataja nõukogu liige Maire Kriis näiteid raamatupidamisest välja võetud tehingutest, mille kohaselt on ajalehele ostetud kaks murutraktorit, toimetusele on liisitud auto, mida lehe vähemusaktsionärid kunagi näinud pole. Samuti olevat Võrumaa Teataja kinni maksnud endiste juhtide sanatooriumiskäike.

„Kui ausalt öelda, siis valitses raamatupidamises veel eelmise aasta lõpus täielik kaos. Paljude tehingute selgituseks oli märgitud „ülekanne”, aga mille eest, sellest ei saa tagantjärele keegi aimu,” rääkis Kriis.

Võrumaa Teataja vähemusaktsionärid Kriis ja Marko Jakobi said segasest ajalehe majandusolukorrast aimu mullu sügisel, mil äriregistri vahendusel jõudis nendeni 2008. aasta majandusaruandele lisatud audiitori hinnang. „Pehmelt väljendades, ütles audiitor, et rahaasjad on korrast ära,” rääkis Kriis. Aastaid on Võrumaa Teataja nõukogu kinnitanud ettevõtte majandusaasta aruendeid nii, nõukogu liikmetele on näidatud vaid aruandest mõningaid numbreid ja palutud osalise info alusel nõukogult aastaaruande heakskiitmist.

„Mulle on korduvalt väidetud, et majandusaasta aruanne on ärisaladus ja seda peab vaid juhtkond täielikult nägema,” lisas Kriis. Tegelikult võib aga iga inimene majandusaasta aruande paarikümne krooni eest äriregistrist vaatamiseks tellida.

Kui paari kuu eest Võrumaa Teataja nõukogus aastaid teadmatuses istunud liikmed segaste rahaasjade kohta aimu said, kutsusid nad kokku ettevõtte nõukogu ja panid sule sappa väidetavalt enda ja ettevõtte rahakotid sassi ajanud Kalev Annomile.

Siiski on Annomil ja tema pikaajalisel perekonnatuttaval Naima Navil ettevõtte 11 aktsiast kahe peale kuus, mis annab neile minimaalse ülekaalu ettevõtte üldkoosolekul. Sellise ülekaaluga otsustati veebruari alguses suurendada ajalehe nõukogu koosseisu kolmelt liikmelt viiele. Nõukogusse määrati Annomi poeg ja tema head sõbrad. Nii saavutati nõukogus ühehääleli­ne enamus, mis võimaldas Kalev Annomil ja Naima Navil ettevõtte nõukogus endale sobivaid otsuseid vastu võtta. Nii ka eile juhtus.

Paraku ei õnnestunud Eesti Päevalehel eile Kalev Annomit ega Naima Navit tabada.

Võrumaa Teatajat väljaandva ettevõtte on asutanud 1992. aastal endise rajoonilehe töötajad. Siiani on ettevõtte aktsionärideks lehe endised ja praegused töötajad või nende pärijad. Ajalehe raamatupidamisreeglite rikkumist on asunud uurima ka prokuratuur.

Nõukogu uued liikmed pakuvad Valnerile tööd

•• Eile Võrumaa Teataja uueks nõukogu esimeheks valitud Gert Kuus teatas eile Eesti Päevalehele, et nad tegid Sulev Valnerile eile ettepaneku jätkata tööd lehes tegevtoimetajana.

•• „Hindame Valnerit kui väga head ajakirjanikku ning loodame, et vähemusaktsionäride provokatiivne tegevus ei saa takistuseks tema jätkamisele lehe kollektiivis,” lisas Kuus.

•• Valner ise ütles eile, et pole valmis jätkama tööd Võrumaa Teatajas ning loodab, et saab lähipäevadel kätte oma lõpparve ning lepingus kirjas oleva kompensatsiooni. Edaspidi hakkaks ta aga esialgu jõudeelu elama.

•• Viimaste kuude sündmusi Võrumaa Teataja juhtorganite vahetumises nimetas uus nõukogu esimees Kuus ettevõtte ülevõtmiseks.

•• „Täna (eile — toim) otsustas AS-i Võru Teataja uus nõukogu häälteenamusega juhatuse üm­ber valida ning määrata juhatuse esimeheks Kalev Annomi, kes on Võrumaa Teatajat juhtinud alates 1992. aastast ning kujundanud selle koostöös lehe kaastöötajatega Võru maakonna juhtivaks leheks,” teatas Kuus.

•• Nüüd loodab ettevõtte uus nõukogu esimees, et vahepealsed segadused on lõppenud ning vähemusaktsionäride arutu raha­kulutamine lõppenud. „Leht jätkab tegutsemist senises formaadis oma vanas headuses, kajastades Võrumaa kohalikku elu selle eheduses ja ainulaadsuses,” lubas Kuus.

Rahaasjadega vusserdamine vihastas

•• Pikaajaline Võrumaa Teataja ajakirjanik Arved Breidaks rääkis, et paljud toimetuse töötajad on pettunud endise ja eilsest alates taas lehe peatoimetajaks saanud Kalev Annomi tegevuses ning kuigi koostöö temaga on tulevikus võimalik, kujunevat see tõenäoliselt keeruliseks.

•• Nii näiteks alandas Annom eelmise aasta kevadel ajalehe töötajate palku 20 protsendi võrra, tuues põhjenduseks raske majandusliku olukorra. Nüüdseks on aga selgunud, et töötajate palgakärbe ei takistanud ettevõttel küsitavate kulutuste jätkamist.

•• „Ajas ikka tigedaks küll, kui need segased rahaasjad välja tulid. Aga võib ju küüniliselt väita, et töötaja asi pole see, kuidas omanikud raha kulutavad,” lisas Breidaks.

•• Kuigi nõukogu otsuse kohaselt on Annom eilsest taas lehe peatoimetaja, naaseb ta tööle täna.