Möödunud sajandi alguses rajatud kahekorruselises majas uitavad ringi noortekambad, maja on mitu korda põlenud ning muutunud narkomaanide meelispaigaks.

##“See on tõesti nii – sinna kogunevad narkomaanid. Ehkki uksed ja aknad on laudadega kinni löödud, kistakse need ikkagi ära,” tunnistas Lasnamäe asevanem Toivo Moorast.

Tegu on korraliku paekivihoonega, kus ruumi umbes 600 ruutmeetrit. Hoonet tunti nii politseiuurijate majana kui ka sõjaväekomissariaadi asukohana. Pärast politsei kolimist Lubja tänavale on maja tühjalt seisnud.

Tuletõrje- ja päästeameti peaspetsialisti Kirill Teiteri sõnul pole Virmalise 14 suuremaid põlenguid toimunud, kuid oht selleks on. “Ilmad lähevad külmemaks, parmud ronivad sinna, kus on mingi peavari. Tuleohutusnõuetest nad muidugi kinni ei pea,” märkis Teiter.

Maja kinnise oleku peab tagama eelkõige selle omanik Riigi Kinnisvara AS. Ettevõtte juhatuse esimehe Enn Teimanni sõnul pole hoone seni eriti suureks probleemiks olnud, sest kõrval ehitatakse uut politseimaja. “Kunagi ei tea, narkomaan läheb sealt ka läbi, kust teised ei lähe. Eks me peame ta uuesti [laudadega] kinni panema,” ohkas Teimann.

Seda, mis majast edasi saab, ei osanud ta eile öelda. “Mõtiskleme, kindlasti mõtleme midagi välja,” lubas Teimann.

Maja vastu on huvi tuntud, kuid kokkuleppele pole kosilased Riigi Kinnisvaraga saanud. Üks huvilisi oli ka linnaosavalitsus, kellele Riigi Kinnisvara tegi pakkumise, et maja euroremonditaks ja üüritaks välja hinnaga 105 krooni pluss kommunaalmaksud. Linnaosa kavatses pakkumise vastu võtta, et kolida sinna Lasnamäe muusikakool. Sellega polnud aga Moorasti sõnul nõus haridusamet.

Lahendus koidab kvartali korrastamises

Haridusameti juhataja Andres Pajula sõnul pole küsimus vastuolekus, vaid selles, et leida õige lahend. “Istusime ühise laua taga ja leidsime, et teistsugune lahend on parem, sest muusikakooli vajadused on suuremad, kui see hoone pakkuda suudab,” ütles Pajula.

Peavalu põhjustab maja ka sellepärast, et tegu on ainsa funktsioonita hoonega terves kvartalis, mis hakkab korda saama. Kõrval avati äsja raamatukogu, valmimas on kergejõustikuhall ja politseimaja. Samas on ka Laagna gümnaasium, staadion ja noortekeskus. Linnaosa ja elanike huvides on see, et kogu kvartal näeks kena välja.

“Küsimus laheneb nii või teisiti. Valmimas on selline kvartal, kus tekib nõudlus äriruumide järele,” oli Moorast veendunud.