Eilsel Tallinna linnavolikogu erakorralisel istungil kinnitati vanalinna arengukava aastateks 2008–2013. “Arengukava võeti vastu ühel häälel,” ütles Päevalehele linnavolikogu esimees Toomas Vitsut. “Eilne istung tähistas kaks aastat väldanud protsessi lõppu, mille kestel on vanalinna tulevik arutluse all olnud.”

Kõnealune arengukava näeb ette avaliku heakorra ja haljastuse suurendamist, kohalike elanike ja turistide turvalisuse kindlustamist, jalgratturite liiklustingimuste parandamist ning muid kvaliteetse linnakeskkonna loomiseks vajaminevaid samme.

Kavas on hoonete ja kinnistute omanikega kokkuleppel avada senisest rohkem vanalinna hoonete esimesi korruseid ja hoove.

Muu hulgas kavatsetakse suurendada käimlate arvu. Kahe aasta jooksul plaanitakse puhkealade, parkide ja mänguväljakute vahetusse lähedusse ehitada 18 avalikku tualetti, mis kokku läheb maksma ligi 6,5 miljonit krooni.

Arengukava kõige töömahukam punkt on aga Rotermanni kvartali ühendamine sadama-alaga. “Sisuliselt seisneb asja idee selles, et tulevikus oleks inimestel võimalik mööda jalakäijate rada Viru keskusest otse sadamasse jalutada,” valgustas Vitsut ühenduse olemust.

Rotermanni kvartali ja sadama-ala ühendamine parandaks oluliselt nii kohalike elanike kui ka välisturistide liiklemisvõimalusi.

Enam võimalusi jalutamiseks

Kavas on arendada edasi bastionide vööndit ja võtta see kasutusele jalutuskäigualana. Skoone bastioni ja selle ümbrusesse kavandatakse autoparkla asemele kahte uut linnaväljakut.

Peale selle kavatsetakse muuta inimeste ligipääsu vanalinnale lihtsamaks ja mitmekesisemaks ning parandada linnasisest jalgrattateede võrgustikku. Selle tagamiseks plaanitakse vanalinna ümbrusse auto- ja jalgrattaparklate ning kergliiklusteede ehitamist.

Uuendused linnas

Vanalinna arengukava

2008-2013

•• Tulevikus vanalinna piirkonnas asuvate kasiinodega rendilepinguid enam ei pikendata, et vähendada nõnda mängupõrgute rohkust.

•• Planeeritakse mitmeid töömahukaid restaureerimistöid.

•• Vanalinna elanike ja selle külastajate turvalisuse tagamiseks suurendatakse järgnevatel aastatel vanalinnas ning haljasaladel munitsipaalpolitseinike ja pargivahtide hulka.