“Uskumatu lugu. Kõrval on valvega parkla, ehitus... Ühe ööga ei saa selline asi toimuda,” ütles kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitseosakonna juhataja Boris Dubovik.

Varguse avastas käikudes regulaarselt käiv ehitusinsener Heino Uuetalu, kellelt pärineb ka käikude avamise mõte.

“Käisin seal mingi grupiga jõulunädalal ja siis oli kõik alles. Vaatasin siis, et keegi on veel vedanud uued valged elektrijuhtmed mööda lage ja mõtlesin, et ehk on mingi hooldus,” meenutas Uuetalu. “Jaanuari alguses polnud enam midagi.”

Organiseeritud kuritöö

Kesklinna valitsuse pressinõuniku Ivo Parbuse sõnul on linnaosavalitsus edastanud politseile avalduse, milles teatatakse hinnanguliselt 15 tonni metalli vargusest Ingeri ja Rootsi bastionidest. Varalist kahju hinnatakse 150 000 kroonile.

Uuetalu hinnangul võis veneaegset ventilatsioonitehnikat ja mööblit kaduda 60–70 tonni. “Suur koristustöö oli tehtud. Läksin siis sinna, kus oli varem terve tuba jõujaama täis – see oli täitsa tühi. Kaasa olid võetud ka paksud rauduksed,” kirjeldas Uuetalu. Seinte äärest olid kadunud ka 7mm paksusest metallist suured veepaagid, mis olid inseneri hinnangul tükkideks lõigatud ja siis välja veetud.

“Näha, et proff on lõiganud,” märkis spetsialist.

Nii Uuetalu, Duboviku kui käike tundvate arheoloogide hinnangul asus kõige tõenäolisem väljapääs, mida vargad kasutasid, turvafirma Merkturv Kaarli puiestee 2 parklas. Teine tõenäoline pääs asub kõrvalasuva kurikuulsa Karl Lemani poksiklubi taga.

AS Merkturv tegevdirektori Vladimir Komjakovi sõnul pole tal juhtunust aimugi. “Ma ei tea, millest te räägite,” ütles Komjakov.

Duboviku sõnul oli kavatsus osa sisseseadest jätta pärast käikude avamist ekspositsiooniks, andmaks pilti ka sellest, mis siin nõukogude ajal oli. Nüüd on sisseseadest järgi vaid murdosa.

Põhja politsei pressiesindaja Madis Tilga sõnul on Kesklinna valitsuse avaldus politseis registreeritud 7. aprillil, mil sündmusest oli möödas juba mitu kuud.

Käigud endiselt valveta

•• Asjatundjate hinnangul oleks avalikes huvides käikude valve tõhustamine, kuigi praegu sinna suurt midagi jäänud pole. Käigud kuuluvad Kesklinna valitsuse haldusesse.

•• Kesklinna valitsuse pressinõuniku Ivo Parbuse sõnul on bastionide valve komplitseeritud. ”Praegu toimib kinnikeevitatud uste pisteline kontroll. Käikude valvamise probleem laheneb bastionide renoveerimisega ning avamisega turismiobjektina,” ütles Parbus.

•• Põhja politsei pressiesindaja Madis Tilga sõnul oli esialgse info põhjal käikudesse vaba ligipääs. „Eeldan, et isegi puhtalt ohutuse pärast peaks need käigud kinni olema,” ütles Tilga.

•• Paraku pole käikude sissepääsud praegugi kinni. Päevalehe kontroll näitas, et avatud on nii tenniseväljakute ees kui taga olevad uksed ning turismiobjekt seega ennetähtaegselt külastajatele avatud.

•• Käikude suletust peavad kontrollima Kesklinna valitsuse elamumajanduse osakonna töötajad.