Soomlased tahavad ehitada 23-korruselise Viru hotelli kõrvale teise, 17-korruselise ja 180-toalise hotelli, mis läheks maksma üle 235 miljoni krooni. Uue hotelli omanik on Pontos Oy, mis on ehituskontserni SRV omanike kinnisvarainvesteeringute firma.

Pontos Oy tegevdirektor Yrjö Vanhanen ütles Päevalehele, et uus hotell tuleb terrasside külge, kunagise basseini kohale. “See ei tule pargi sisse, ühtegi puud maha ei võeta,” kinnitas Vanhanen.

Arendaja toetub vanale kavale

Arendaja tugineb 1998. aastal kehtestatud detailplaneeringule, millel on ka toonase muinsuskaitse kooskõlastus. Praegu arendaja kooskõlastust ei saaks.

“Taunime vananenud detailplaneeringu järgi ehitusloa andmist ega poolda selliste kõrghoonete ehitamist vanalinna kõrvale,” ütles kultuuriväärtuste ameti juhataja Külli Holsting. Kolmapäeval lausus linnapea Tõnis Palts, et on vastu hotelli ehitamisele, kuna käsitab seda rahvuslike sümbolite, Tammsaare pargi ja Estonia teatri mõnitamisena. Vanhaneni sõnul tulid linnapea sõnad talle suureks üllatuseks. Kui linn ehitusluba ei anna, võib see tuua kaasa suure kahjunõude.

Kunstiakadeemia professor Mart Kalm aga tervitab linnapea seisukohta. “Mul on väga hea meel, et Palts on juurdeehitusele otsustavalt vastu,” kiitis Kalm ja oletas, et praegusest olukorrast oleks pääsetud, kui Viru hotell oleks võetud algsel kujul muinsuskaitse alla.

“Uus, pseudo-viiekümnendate stiilis sisekujundus on lihtsalt õudne,” ahastas Kalm. “Saan aru, et Indrek Toome sugune vana parteituus seda ei taipa, aga ka Sokose omanikud ei taipa, et Viru siseinterjöör on Soome rahvuslik uhkus.”