Vanalinnapäevade kulminatsiooniks tõotab kultuuriameti juhataja Ene Vohu sõnul kujuneda ürituse viimane päev, mil Raekoja platsil astub dirigent Eri Klasi juhatusel üle vabatahtlikest koostatud sümfooniaorkester. Eri Klasi nõusolekul on kontsert tasuta.

Suvesümfoonia kontsert paneb Ene Vohu sõnul korraldajad proovile, sest üritusega kaasneb võimsa lava ehitamine ning helitehnika muretsemine, mis võib linnale maksma minna kuni 80 000 krooni.

Vanalinnapäevade deviis käesoleval aastal on "Tallinn Euroopa ristteedel". Samanimeline konverents püüab lahata tänase Tallinna kohta riikidevahelise suhtlemise ristteedel. Erilise tähelepanu all on riigid, kelle kultuuri ja saatusega on Eestil ja Tallinnal juba ajalooline side.

Ene Vohu sõnul on vanalinnapäevade iga päev pühendatud ühele riigile, kelle ülemvõimu all on Tallinn ajalooliselt asunud. Vanalinnapäevad on jaotatud Taani, Saksa, Rootsi, Slaavi ja Eesti päevaks, mil astuvad üles vastava riigi külalisesinejad. Vohu andmetel koosnevad külaliskollektiivid 30-60 inimesest.

Tänavu külastab vanalinnapäevi rohkem välisdelegatsioone kui kunagi varem. Kesklinna valituse vanema abi Silva Pastaku sõnul tähendab see kesklinna valitsusele suuremaid väljaminekuid päevade korraldamisel. "Esialgsed kulutused ei tohiks siiski ületada 900 000 krooni," märkis Pastak. Abi loodetakse saada ka sponsoritelt.

Vanalinnapäevade raames toimub tänavu ligi kolmsada kontserti. Raekoja platsil saab toimuma 37 kontserti, näitust ja etendust. Vabaõhuüritsusi toimub 30 kohas, enamik neist on tasuta.

Erinevalt möödunud aastatest on tänavuste vanalinnapäevade keerisesse haaratud ka Vene tänav, kuhu koondub kaubandustegevus. Soovi Vene tänaval kaubitseda on avaldanud 31 ettevõtet ja kaupmeest, läbirääkimised käivad veel Tartu ja Pärnu esindajatega. "Vanalinnapäevade ajal on avatud ka Vene tänav 6 hoov, Vene tänava kaubandustegevus toob ehk huvilisi ka Salongiteatri etendustele muidu tagasihoidlikus paigas Olevimägi 12," avaldas Ene Vohu lootust.

Traditsiooniliselt saavad vanalinnapäevadele tulnud nautida kammermuusikat Hortus Medicuse hoovis. Toompea külje all Taani Kuninga Aia alumises osas - Folklooriõues esinevad folkloorirühmad üle Eesti.

Taani Kuninga Aed Neitsi torni juures toob põnevust iga päev, sest VAT-teater etendab nagu möödunud aastailgi järjekordse, Hansa linnade ajalooga seonduva näidendi.

Käesoleva aasta Vanalinnapäevad on järjestuses viieteistkümnendad, möödunud aastatest koostavad Raekojas fotonäituse Ants Antson ja Jüri Kuuskemaa.

Vanalinnapäevad lõpetab pidulik pealinnakohuste üleandmine Pärnule - selle aasta suvepealinnale.

KIRSI KENDER