Skulptuuri autorid on neljanda kursuse üliõpilased Marju Vaher ja Kaisa Uusoksa, keda juhendasid Jaak Soans ja Lembit Palm. 1,4-meetrise skulptuuri tegemiseks kulus tudengitel kaks päeva. “Hakkasime eile hommikul tegema. Hommik kulus jäätükkide kokkuliitmisele. Õhtul tegime kella kaheksani ja täna just lõpetasime,” ütles Vaher eile lõunal.

Kõige keerulisem oli skulptuuri jaoks jääplokkide kokkuliitmine. “Plokid olid saetud, krobelised ja hästi erinevad. Suurema massi toksisime maha, triikrauaga tegime siledaks ja loodiga vaatasime, kas on sile,” kirjeldas Vaher. “Meil oli suur meeskond – isegi õpetajad tulid appi tõstma.”

Tervet ahvi jääst välja ei tulnud. “Liiga vähe jääd jäi, oleks võinud suurem kamakas olla. Irvitasime siin ja mõtlesime, et see on mõtlik ahv. Pea ja natuke keha,” rääkis Vaher naeru lagistades.

Varem polnud skulptuuritudengid jääkuju valmistanud. “Me oleme jumala vaimustunud. Teda sai vormida ja modelleerida. Kivi pead raiuma, aga siin läks kuidagi lihtsalt. Jää on hästi huvitav ja nagu elab. Kui mõne koha teed siledaks, näed mulle,” ütles Vaher.

Ahviaasta algamisele pöörab tähelepanu ka budistlikku kultuuri tutvustav Mahajaana instituut, mille kevadsemestri avaürituseks on täna kell 18 Rahvusraamatukogu konverentsisaalis Linnart Mälli raamatu “Budismi pühad raamatud” esmaesitlus.

Valgusfestival jätkub 29. jaanuaril Mustamäel slaidiprojektsiooniga “Kodusoojus”. Õhtu jooksul näidatakse Siili peatuse juures asuva Sõpruse puiestee 194 maja seinale linlaste toodud fotosid, mis väljendavad perede õnnelikke hetki. Festivali lõppakord on küünlapäeva tähistamine Kopli pargis.