Lasteaiakohtade puuduse leevendamiseks rajatakse Tallinna küll uusi lasteasutusi, kuid sellest hoolimata pole paljudel perekondadel võimalik kodu lähedale kohta saada, sest uutesse lasteaedadesse ei võeta kasvandikke vastu mitte piirkondliku vajaduse, vaid pealinna üldjärjekorra alusel.

“Mitu inimest on rääkinud mulle oma murest seoses käesoleval aastal Piritale rajatava Padriku lasteaiaga,” rääkis Päevalehele anonüümsust soovinud lasteaiatöötaja. “Kohalikud sooviksid oma lapsed Padriku järjekorda kirja panna, kuid seni pole seda neile võimaldatud.”

Ühtaegu vahendab Eesti Lasteaiaõpetajate Ajakiri abilinnapea Kaia Jäppineni sõnu, kes kinnitab, et kuna kõige tungivam vajadus lasteaiakohtade järele on Pirital ja Nõmmel, siis ehitataksegi tänavu uued lasteaiad just sinna.

Kolijad hädas

“Tegelikkuses tingib praegune süsteem olukorra, kus paljud vanemad ei saagi lapsele elurajooni lasteaias kohta,” tõdes lasteasutuse töötaja. “Praegu ei saa elupaika muutvad inimesed lasteaiakohta teiste soovijatega vahetada, kuigi neil võib olla sobiv kandidaat, kellel on samaealised lapsed ja samuti kolimisprobleem,” ütles ta.

Lasteaia Sinilind juhataja Maris Veller lisas, et komplikatsioone kodulähedase lasteaia leidmisega on inimestel tõesti tekkinud. “Lahenduseks võiks olla linnavalitsusse spetsiaalse ametiposti loomine, mis katsuks leida kõige sobilikumaid võimalusi,” ütles ta.

Olukord paraneb tasapisi

•• Haridusameti infospetsialisti Leini Jürisaare hinnangul tuleb eelkõige arvestada neid lapsi, kes on kõige kauem kohaootel olnud.

•• “Vastavalt Tallinna linnavalitsuse määrusele võetakse lapsi uutesse lasteaedadesse vastu üldjärjekorra alusel,” kinnitas ta. “Linn on püüdnud leida võimalikult kliendisõbraliku lahenduse lasteaiakohtade saamiseks, et ei tekiks nii Tartu kui ka Tallinna praktikas kogetud olukorda, mil vanemad seisavad lasteaiakoha saamiseks tundide viisi lasteaia ukse taga järjekorras.”

•• Jürisaar lisab, et lapsevanematel on võimalus lasteaeda vahetada, kui soovitavas asutuses leidub vabu kohti, kuid sellega tegeleb aia juhataja.