Tarbijakaitseamet ootab reklaami keelamiseks Justen Vaabeli avaldust

Kaupluseröövi eest vanglas istuva Justen Vaabeli üleöö kuulsaks teinud Keskerakonna valimisreklaam rikub reklaamiseadust. Vaabel kinnitas eile Eesti Päevalehele, et tema pole andnud Keskerakonnale nõusolekut oma nime kasutamiseks reklaamis. “Kuigi see on nutikalt tehtud, see ikkagi häiris mind,” ütles Vaabel (21). “Häiris vihje, mille peale reklaam on üles ehitatud.”

Vaabeli sõnul kasutab Keskerakond teda reklaamis risti vastupidiselt tema poliitilistele vaadetele. Lisaks häiris Vaabelit, et Keskerakond toonitas reklaamis tema vangisolekut.

Reklaamis ütleb Vaabel, et mõtleva inimesena valiks ta võimaluse korral Reformierakonna. Tema nime all rõhutab Keskerakond, et tegemist on kaupluseröövi eest karistust kandva kurjategija mõttega, mis on võetud Sõnumilehe lugejakirjast.

Vaabeli sõnadele vastukaaluks ütleb endine kriminaalpolitseinik Koit Pikaro, et ausaid inimesi kutsub ta hääletama Keskerakonna poolt.

Jõhker rikkumine

Reklaamiseaduse järgi peab reklaamis kellegi nime kasutamiseks küsima selle isiku nõusolekut.

“Keskerakonna reklaam rikub ilmselgelt seadust,” ütles eile Tartu ülikooli reklaamiõppejõud Sirli Tarve.

Ka tarbijakaitseameti juristi Urmas Ehasoo kinnitusel rikub Keskerakonna reklaam seadust. “See on küllalt jõhker rikkumine,” märkis ta.

Tarbijakaitseamet saab teha Keskerakonnale ettekirjutuse reklaami avaldamine lõpetada, kuid selleks peab vangis istuv Vaabel esitama kirjaliku avalduse oma õiguste rikkumise kohta.

Kohus tõstaks kära

Avalduse oma õiguste rikkumise kohta saaks esitada ka Äripäeva peatoimetaja Igor Rõtov, kelle sõnu kasutab Keskerakond samuti oma reklaamis ilma loata.

Sirli Tarve sõnul saab Vaabel kahjutasu nõudmiseks ka kohtusse pöörduda. “Aga see ongi see, mida Keskerakond taotleb, et tekiks kära nende reklaami ümber,” lisas ta.

Neljandat korda vangis istuva Vaabeli tee reklaamplakatile algas jaanuari keskel, kui Sõnumileht avaldas tema lugejakirja. Kirjas nimetas Vaabel naeruväärseks Liina Tõnissoni artiklit astmelisest tulumaksust.

“Mind huvitab poliitika, ma olen kokku puutunud Tuleviku Eesti Erakonnaga,” rääkis enne vangi sattumist Valgas kasuvanemate juures elanud Vaabel. “Reformierakond ajab kõige reaalsemat poliitikat, mida on võimalik teostada.”

Vaabeli sõnul häirib teda, et vanglas pole kellegagi poliitikast rääkida. “Ausalt öeldes siin polegi eriti palju inimesi, kellega poliitikast diskuteerida,” ütles ta.

Keskerakonna peasekretär Küllo Arjakas ütles eile, et tal pole aega erakonna reklaame kommenteerida.