Kui Harku naistevanglas paariaastast karistust kandnud ja raamatukogus töötanud Eenmaa vangistus möödus kergelt, siis umbes kuu aja pärast vabaneda võiv Hüvitusfondi eksjuht Andres Männart elab ülerahvastatud Murru vanglas tavalist vangielu ja jagas veel hiljuti kongi kümnete röövlite, varaste ning mõrtsukatega.

“Ega ta ennast siin hästi ei tunne,” ütles Murru vangla asedirektor Gunnar Bergvald. “Kuid ta on väga mõistliku jutuga mees ja liiga pole suur kollektiiv talle teinud.”

Haruldane kaader

Hüvitusfondile 22,5 miljoni kroonise kahju tekitamise eest kaheks aastaks vangi mõistetud Männart veetis Bergvaldi sõnul esimesed pool aastat vangla kinnises osas, misjärel pääses kergema rezŠiimi peale.

Praegu vangla vabaosakonnas koos umbes neljakümne vangiga elav ja vabanemist ootav Männart käib vanglast väljas kontoritööl ühes erafirmas. “Kuid ütleme ausalt, et selline kaader on meie asutuses suhteliselt haruldane,” ütles Bergvald.

Harilikult suunatakse nn valgekraed karistust kandma Tartu eurovanglasse, kus neil avaneb võimalus veeta vangistus üksikkongis või kaheinimesekongis. Esimene tuntud valgekraest vang oli Tartus kultuurkapitali juht ja hasartmängusõltlane Avo Viiol, kes pidas eurovanglas kaasvangidele loenguid ettevõtlusest.

Praegu on Tartu vangla tuntuimad kliendid endine Tallinna linnakohtunik Ain Truu ja keskturu omanik Vadim Polištšuk. Neist ärimees Mait Metsamaa mõrva organiseerimise eest vangi mõistetud Polištšuk saadeti Tallinnast Tartusse karistust kandma isikliku julgeoleku huvides. Teda ei saanud saata vanglatesse, kus istuvad turujuhi tapmiskatsega seotud inimesed.

Tartu vangla direktori Andrus Kõre sõnul pole alles 1. detsembril nende asutusse saadetud turujuht jõudnud registreeruda veel ühelegi kursusele. Samuti pole ta seni kasutanud õigust saada kord kuus lühiajaliselt kaheks tunniks kokku mõne lähedase inimesega.

Kui vabaduses viibides lubas Polištšuk suurejooneliselt, et vajadusel ostab ära kas või kogu endise Patarei vangla, kus ta käsilased eeluurimise ajal istusid, siis praegu kannab ta tagasihoidlikult karistust üksikkongis. “Tema kasutuses on teler ja ta on esitanud taotluse raadio saamiseks,” rääkis Kõre.

Pistise võtmise eest vangi mõistetud Tallinna linnakohtu endise kriminaalkohtuniku Ain Truu kasutuses on Kõre sõnul juba nii raadio kui ka televiisor Akira. “Ta käib viis päeva nädalas tööl pesumajas, mis asub väljaspool Tartu vangla territooriumi,” ütles Kõre. Vältimaks mõne kaasvangi isiklikku kättemaksu, kannab endine õigusemõistja Truu karistust üksikkongis.

Vangis istuvad valgekraed

Vadim Polištšuk

•• Tallinna keskturu omanik. Mõisteti üheksaks aastaks vangi ärimees Mait Metsamaa mõrva organiseerimise eest. Karistusaeg lõpeb 1. veebruaril 2013. aastal. Võimalus ennetähtaegseks vabanemiseks 2010. aastal.

Ain Truu

•• Tallinna linnakohtu endine kriminaalkohtunik. Mõisteti kaheks aastaks vangi kohtualustelt pistise võtmise eest. Karistusaeg lõpeb 4. aprillil 2005. aastal.

Andres Männart

•• Hüvitusfondi juhatuse endine liige ja rahandusosakonna juht. Mõisteti kaheks aastaks vangi Hüvitusfondile 22,5 miljoni krooni suuruse kahju tekitamises. Karistusaeg lõpeb 2005. aasta novembris. Taotleb ennetähtaegset vabastamist jaanuaris.

Jaak Liivik

•• Eesti Erastamisagentuuri endine direktor. Mõisteti kuueks kuuks vangi erastamisagentuuri juhina riigile 3 miljoni krooni suuruse kahju tekitamises. Karistusaeg lõpeb 2005. aasta juunis.